8.6 C
De Bilt

Lening met lage rente voor vervangen asbestdak

Een aantal daken op woningen en schuren in de gemeente Zeist bevat nog asbest. Particuliere woningeigenaren die deze daken willen laten vervangen, kunnen met ingang van 2024 bij de gemeente Zeist een leningmet lage rente aanvragen voor de kosten die dat met zich meebrengt. Het gaat om diverse soorten leningen met lage rentes: meestal rond de 1,8%. Informatie over de leningen, en de aanvraagmogelijkheid staan op www.zeist.nl/asbestlening.

Verstandige rente

Een asbestdak vervangen of verwijderen is niet verplicht, maar wel verstandig. Asbestdeeltjes slijten van het dak en kunnen ongemerkt ingeademd worden. Dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Hoe ouder een dak, hoe meer asbestdeeltjes er vrijkomen.

Meer over de gezondheidseffecten van asbest is te vinden op www.ggdleefomgeving.nl (zoek op ‘asbest’). Om te bepalen of een dak wel of geen asbest bevat, is de informatie op www.milieucentraal.nl/asbestdak behulpzaam.

Stap nemen

Wethouder Wouter Catsburg: “We juichen het als gemeente toe dat inwoners hun asbestdak vervangen. Met name voor hun eigen gezondheid en dat van mensen om hen heen. Maar een dak vervangen is best prijzig. We willen het voor zoveel mogelijk woningeigenaren mogelijk maken om zo’n maatregel te financieren door eenlening met lage rente. Daarom bieden we deze leningen aan.

Men kan de leningen ook gebruiken voor het financieren van dakisolatie of zonnepanelen op het nieuwe dak, als dat gebeurt in combinatie met het vervangen van een asbestdak. Zo levert het ook geld op, via een lagere energierekening. En de waarde van de woning stijgt. Ik zou zeggen: wees er op tijd bij. De leningen zijn tot eind 2028 beschikbaar, tenzij het budget eerder op is.”

Bedrijf inhuren

Als de oppervlakte van een asbestdak groter is dan 35 vierkante meter, dan mag de eigenaar de sloop niet zelf doen. De eigenaar moet dan een bedrijf inhuren dat hiervoor de juist officiële papieren heeft. Dat bedrijf moet, met andere woorden, ‘gecertificeerd’ zijn.

Zeist is de eerste gemeente in de provincie die de lening aanbiedt aan woningeigenaren. De provincie Utrecht maakt de lening mede mogelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio