2.1 C
De Bilt

Let op de plaagplanten in eigen tuin en omgeving

Zeist – De gemeente Zeist is een prachtige, groene gemeente. Tussen dat groen bevinden zich echter ook zogenaamde ‘plaagplanten’, waaronder de Japanse Duizendknoop en de Reuzenberenklauw. De mooie Reuzenberenklauw kan bijvoorbeeld ernstige blaren veroorzaken en de Japanse Duizendknoop kan uw tuin, leidingen en huis aantasten. De gemeente is bezig met het opstellen van een plan van aanpak voor de gehele gemeente Zeist, om de plaagplanten aan te pakken. Naar verwachting is deze in het najaar gereed.

Japanse Duizendknoop

De zomer is aangebroken en dat betekent dat velen meer buiten te vinden zijn. Al dan niet in de tuin met een korte broek. De Japanse Duizendknoop is een mooie plant die in stedelijke gebieden en in tuinen te vinden is. Tot voor kort werd hij gewoon verkocht bij het tuincentrum. Dit is een zogenaamde invasieve exoot omdat hij oorspronkelijk niet tot het Nederlandse landschap behoorde. De Duizendknoop is echter minder onschuldig dan hij eruit ziet. Hij heeft een zodanig groot wortelstokstelsel en kracht dat hij veel schade aan gebouwen, leidingen en andere mooie planten kan aanbrengen. Wellicht staat hij ook in uw tuin. Kijk eens in uw tuin rond of u hem ziet staan. Als u hem aantreft dan is het belangrijk zorgvuldig te werk te gaan: een klein stukje dat van de plant achterblijft kan alweer voor een nieuwe plant zorgen. Als u de plant spit, snoeit of maait is het belangrijk dat de plant goed wordt afgevoerd in de grijze container (restafval).

plaagplanten
Blad van de Japanse Duizendknoop (links), Bastaard Duizendknoop (midden) en Sachalinse Duizendknoop (rechts)

Reuzenberenklauw

Reuzenberenklauwen zijn prachtige exoten en ze zijn eetbaar. Vooral schapen zijn er dol op. Wat niet iedereen weet is dat het sap van de plant grote schade kan toebrengen aan de huid en aan de ogen. Let erop dat u(w kind) hem niet plukt. Heeft u Reuzenberenklauw in uw tuin dan mag u die laten staan, maar u moet wel voorkomen dat er zaden worden gevormd waardoor de planten zich kunnen verspreiden. Het verwijderen van de planten is de meest effectieve maatregel om verspreiding naar de omgeving en gezondheidsschade te voorkomen.

De gemeente verwacht in dit najaar een plan van aanpak te hebben voor het aanpakken van deze exoten. Net als andere gemeenten wil de gemeente Zeist deze planten beheersbaar houden. Meer informatie hierover volgt, onder meer op de website van de gemeente, www.zeist.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio