17.2 C
De Bilt

Lezen en schrijven Nederlandse taal is belangrijk voor iedereen

In De Ronde Venen hebben ruim 3.000 volwassenen moeite met lezen, schrijven of rekenen in het algemeen. Dat heeft veel gevolgen. Ze kunnen bijvoorbeeld een brief van de dokter of de bijsluiter van medicijnen niet goed lezen. Informatie opzoeken op internet is heel moeilijk. Ook een baan vinden of geldzaken regelen is lastiger. De meerderheid van deze mensen is in Nederland naar school geweest.

Nooit te oud om te leren lezen, schrijven of rekenen

In september is er de Week van Lezen en Schrijven. Tijdens deze week is er veel aandacht voor taal en roepen we iedereen op om in actie te komen, zodat meer mensen de kans krijgen om te leren lezen en schrijven. Dat is belangrijk, want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.

De kans is groot dat ook iemand in jouw omgeving moeite heeft met lezen of schrijven en hulp kan gebruiken. De Bibliotheek helpt. Er zijn meerdere mogelijkheden om beter te leren lezen, schrijven en spreken. Van oefenen een-op-een tot lessen in een taalgroep. En er is een Taalcafé in Abcoude, Mijdrecht en Loenen waar iedereen welkom is.

Wil je meer weten of wil je iemand aanmelden? Kom langs bij de Bibliotheek in Abcoude, Mijdrecht, Vinkeveen, Wilnis, of bel 0297-281476. Je kunt ook het formulier invullen op onze website: www.bibliotheekavv.nl/taa.l Na een kennismakingsgesprek geeft de Bibliotheek een advies.

Wijs jij ze de weg naar de Bibliotheek?

Jong geleerd is oud gedaan

Er zijn steeds meer kinderen die moeite hebben met leren lezen en schrijven. Taalvisite kan hulp bieden. Het doel van Taalvisite is om de woordenschat en het leesniveau van kinderen te vergroten. Het leesplezier staat hierbij voorop. Ouders worden actief betrokken bij de Taalvisite. De Taalvisite-vrijwilliger helpt om de ouders bewust te maken hoe belangrijk (voor)lezen is. Tijdens de Taalvisites laat de Taalvisite-vrijwilliger zien hoe ouders spelenderwijs de taalontwikkeling van hun kind kunnen stimuleren. Meer weten? Kijk op www.bibliotheekavv.nl/taalvisite

De Bibliotheek zoekt taalvrijwilligers

Er zijn veel mensen die graag hulp krijgen bij taal. Vind jij het leuk om kinderen of volwassenen te helpen beter te worden in taal? Word taalvrijwilliger. De Bibliotheek zoekt mensen voor Taalcoach en voor Taalvisite. Meer weten? Kijk op www.bibliotheekavv.nl/vacatures

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio