14.1 C
De Bilt

Lijst Van der Does en SP kritisch over mini Huisartsenpost (HAP) Woerden

Woerden – Sinds enige tijd zijn de Spoed Eisende Hulp (SEH), Huisartsenpost (HAP) en ziekenhuisfaciliteiten in Woerden verdwenen en verhuisd naar Utrecht. Woerdense huisartsen slaagden er niet in een nieuwe HAP op te zetten. Zij konden niet de door hen gewenste patiëntveiligheidswaarborg en faciliteiten (HAP-Plus) krijgen.

Petitie door inwoners

Inwoners uit Woerden (en omgeving) ondernamen eveneens actie, zij zetten een actiecomité op en initieerden een petitieactie voor een HAP voor niet-planbare zorgvragen met als ultieme insteek een ‘mini-streekziekenhuis’ met meest basale zorgfaciliteiten, SEH, IC en geboortezorg. 18.500 keer plaatsten inwoners hun handtekening (online en op straat). De Wethouder heeft deze handtekeningen in ontvangst genomen.

Zorgen in Woerdense gemeenschap groot

Het actiecomité heeft haar zorgen geuit over de huidige situatie. De gemeente Woerden groeit de komende jaren flink, er wordt gebouwd. Het inwonersaantal zal groeien en hiermee ook de druk op het wegennet. Met de verplaatsing van HAP, SEH, IC en geboortezorg naar Utrecht worden risico’s voor inwoners uit de gemeente Woerden en nabije omgeving alsmaar groter.

‘Het nieuwe normaal’

De Wethouder spreekt vol lof over de plannen voor haar HAP-alternatief wat zij ‘het nieuwe normaal’ noemt. Het zou in positieve zin een uniek concept zijn in Nederland. Het HAP-alternatief is, zoals zij aan het comité liet weten, geen HAP maar een huisartsenpraktijk voor planbare zorg met de intentie zoveel mogelijk patiënten te zien en te verbreden naar een openstelling op de avond en het weekend.

Wethouder heeft geen steun van inwoners

Het zet ‘moderne middelen’ in met name op het terrein van ICT zoals voor zorg op afstand via online (opvolg)consulten. Het alternatief pretendeert ook ketenzorg te leveren zoals in het kader van GGZ en Jeugdzorg. De huisartsenpraktijk past in het concept ‘24 uurseconomie’. Het actiecomité heeft de Wethouder echter laten weten dat de nieuwe huisartsenpraktijk geen recht doet aan de vraag van de vele inwoners die hun handtekening onder de petitie plaatsten.

Kritische vragen uit oppositie

Lijst Van der Does en de SP, bij monde van fractievoorzitter Wilma de Mooij, hebben kritische vragen gesteld aan de wethouder. Met name vragen over garantie voor patiëntveiligheid, bereikbaar en beschikbaarheid zijn gesteld. Ook werd het ‘nieuwe normaal’ van de wethouder onder de loep genomen. Haar antwoorden en die van college laten op zich wachten, maar zullen waarschijnlijk weinig verrassend, noch inlevend zijn.

Wordt vervolgd…

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio