2.1 C
De Bilt

Meldpunt houtkachels geopend door WeDo in Woerden

Woerden – Wilma de Mooij, van WeDo te Woerden heeft een meldpunt geopend voor houtkachels. Zij zegt hierover: ‘Het stookseizoen is begonnen, dat kan gezellig zijn en ik gun de stokers hun plezier, maar het stoken van hout of biomassa in houtkachels heeft een keerzijde”. Volgens De Mooij is het onzinnig om bossen aan te planten en biomassa te produceren puur voor het gebruik in houtkachels.

Wereldwijd de ruimte voor groen gebruiken

“We kunnen, als het gaat om grond voor groen, beter wereldwijd die ruimte gebruiken om zorg te dragen voor een diversiteit aan bloeiende bomen, planten en struiken en die nodig zijn om insectenpopulaties goed op peil te krijgen en te houden”. Volgens De Mooij maakt de energiecrisis ook nu weer duidelijk dat de mensen met de hoogste inkomens per saldo de minste tol betalen.

Overlast van houtkachels

De Mooij heeft diverse schrijnende berichten van inwoners gekregen, van mensen die van oktober tot maart hun ramen dichthouden, of die overdag amper nog naar buiten gaan omdat er in elke buurt wel een kachel aan staat. Ook van mensen die volledig afhankelijk zijn geworden van de houtkachels om het huis warm te houden. Eerder had De Mooij het onderwerp ‘houtstook’ geagendeerd voor de raadsvergadering, en dit resulteerde in een inspraakavond waar een inwoner zijn verhaal deed over houtstook-overlast en waar ook vanuit de Rijksoverheid voorlichting werd gegeven over het Schone Lucht Akkoord.

Voorstel stookvenster

De Mooij heeft nu een voorstel gemaakt voor een gewijzigde APV (initiatiefvoorstel APV Woerden 2021″), waarin zij pleit voor een stookvenster dat het gebruik van houtkachels binnen de bebouwde kom uitsluitend toestaat tussen 18.00-24.00 uur. Voor het buitengebied en bepaalde feestelijkheden zijn er uitzonderingen. Het gebruik van de stookwijzer voor niet-stoken bij bepaalde weersomstandigheden wordt aangemoedigd in het voorstel.

APV

De Mooij: “Met deze APV markeert maakt de gemeente niet alleen dat een gezonde leefomgeving voor jong en oud hoog in het vaandel staat, maar ook klip-en-klaar helder en concreet, wanneer de houtkachels gebruikt kunnen worden en waneer niet . Volgens De Mooij is handhaving van een tijdsvenster makkelijk in te voeren en een stuk eenvoudiger en goedkoper dan handhaving op basis van eventuele (nog te ontwikkelen) emmissie normen.

Zij pleit in de APV voorts voor voorlichting voor schoon stoken. Ten laatste voorziet het voorstel in het creëren van een regeling voor mensen die met overheidssubsidie een houtkachels aanschaften. De Mooij’s “initiatiefvoorstel APV Woerden 2021” wordt binnenkort geagendeerd op een politieke avond voor debat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio