17 C
De Bilt

Zeist maakt 1,9 miljoen vrij voor bestrijden gevolgen coronacrisis

Veel verenigingen, organisaties, ondernemers en mensen hebben het zwaar door de coronacrisis. De gemeente Zeist wil hen met een breed tweede Zeister ondersteuningspakket helpen door de crisis te komen. De gemeenteraad stemde unaniem in met dit brede pakket en stelt hiervoor 1.875.000 euro (Miljoen) beschikbaar.

Zeist maakt geld vrij voor Coronacrisis

Wethouder Financiën Sander Jansen: “We weten dat de financiële nood hoog is bij veel culturele instellingen en sportverenigingen. De horeca zit al lange tijd dicht en winkels kunnen sinds kort weer heel beperkt open. Het zijn belangrijke voorzieningen in onze gemeente. Dit tweede Zeister ondersteuningspakket is een bijzonder breed pakket: het strekt van maatschappelijke organisaties tot ondernemers, van culturele organisaties en sportverenigingen tot mensen met een laag inkomen. Ons doel is uiteindelijk samen door deze crisis te komen.”

Hulp voor ondernemers

In de raadsvergadering stemde de gemeenteraad van Zeist unaniem in met een motie om een ondernemersloket in te richten voor ondernemers die door de crisis in de knel zijn gekomen. Wethouder Jansen: “Dit is een goede stap. We zien dat de problematiek bij ondernemers zeer divers is. Via dit loket kunnen we zo goed mogelijk maatwerk bieden.”

Binnen het pakket stelt de gemeente in totaal 600.000 euro beschikbaar voor ondernemers. Dit gaat in de vorm van het eenmalig schrappen van de precariobelasting en reclamebelasting voor ondernemers. Ook gaat een deel van dat bedrag naar initiatieven in de toerisme en horeca, zodat de betrokken ondernemers weer vol aan de bak kunnen zodra dat weer kan. Ook besloot de raad, dat de gemeente onder voorwaarden verruiming van terrassen toestaat zodra de terrassen weer open mogen.

Sportverenigingen

Een aantal sportverenigingen ziet hun ledenaantal teruglopen en sponsors afhaken. Wanneer zij daardoor in financiële problemen komen, helpt de gemeente met een bijdrage van maximaal € 20.000,- per vereniging. Verder is er een subsidie van maximaal € 5.000,- per vereniging beschikbaar voor initiatieven om leden aan de vereniging te binden en om nieuwe leden te werven.

Culturele instellingen

Ook de culturele sector heeft het zwaar te verduren onder de coronacrisis. Theaters zijn gesloten, festivals gaan niet door, de bibliotheek is alleen open voor afhaal en de podia zijn al bijna een jaar dicht. Ondersteuning door de gemeente varieert van een bijdrage van € 500,- voor de kleinere gezelschappen tot een maximaal bedrag van € 15.000,- voor de grotere. Voor de organisatoren die na 1 juli dit jaar een evenement willen houden, kan de gemeente garant staan voor een bedrag van maximaal € 15.000,-. Met vijf grote culturele organisaties in Zeist, zoals de bibliotheek of het Beauforthuis gaat de gemeente in gesprek om op maat afspraken te maken. Verder is er een subsidie beschikbaar voor ‘coronaproof’ projecten.

Jongeren en minima

In een tweede motie die de gemeenteraad aannam, vroeg de raad om aandacht voor de knellende positie van kwetsbare jongeren. De gemeente speelt hier op in via activiteiten voor deze kwetsbare jongeren en andere kwetsbare inwoners.

Ook stelt de gemeente een extra € 100.000,- euro beschikbaar voor mensen met een laag inkomen. De gemeente gaat de komende periode in samenwerking met maatschappelijke partners kijken naar passende ondersteuning voor inwoners die door de crisis in de knel zijn gekomen.

De gemeente kijkt bovendien naar maatschappelijke organisaties die zélf door de coronacrisis overbelast worden of financieel in de knel raken. Met deze partijen gaat de gemeente in gesprek over passende ondersteuning.

De komende dagen en weken zal meer informatie over het ondersteuningspakket beschikbaar komen op www.zeist.nl/ondersteuningspakket.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio