0.6 C
De Bilt

Minder bezwaar tegen WOZ-waarde ingediend, maar hoge kosten door ‘no cure no pay-bureaus’

Net als andere gemeenten is ook Woerden veel geld kwijt aan bureaus die namens inwoners bezwaar indienen tegen de WOZ-waarde (waarde van de woning). Voor inwoners werken zij gratis, maar de gemeente moet deze ‘no cure no pay’-bedrijven voor elk toegekend bezwaar een vergoeding betalen. Dat kostte de gemeente in 2021 ruim € 40.000,- Deze kosten worden doorberekend in de tarieven voor de onroerende-zaakbelastingen (ozb). Uiteindelijk betalen alle inwoners hier dus aan mee. De gemeente vraagt inwoners daarom het zelf in te dienen. Dit is ook gratis, gaat sneller én biedt minstens zoveel kans op waardeverlaging.

573 bezwaren in 2021

In 2021 werden er 573 bezwaren ingediend tegen de WOZ-waarde. Daarvan waren er 319 afkomstig van no cure no pay-bureaus. Een kwart van deze 319 bezwaren werd toegekend. Deze circa 80 belastingplichtigen hebben hiervoor gezamenlijk een ozb-vermindering van € 3.771,- gehad. Gemiddeld komt dit neer op zo’n € 47 euro per toegekend bezwaar. Daarbovenop was de gemeente maar liefst € 43.000,- kwijt aan kosten voor de ingeschakelde bureaus.

Bureaus gebaat bij veel handelingen door gemeente

Deze bureaus zijn erbij gebaat de gemeente zoveel mogelijk proceshandelingen te laten doen. Zo vragen zij altijd om een hoorzitting. Daar komen meerdere proceshandelingen bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van het (pro-forma) bezwaarschrift en (bij een handhaving) van het bezwaar, het opstellen van een beroepschrift plus het deelnemen aan een zitting. Bij een gegrond bezwaar of beroep moet de gemeente al deze proceshandelingen betalen. Kosten die de gemeente niet hoeft te maken als inwoners zelf bezwaar indienen.

Bewoner wint tientjes, bureaus verdienen 10 duizenden euro’s

Ter vergelijking: in 2021 waren 254 bezwaren afkomstig van particulieren. Ook hiervan heeft een kwart (circa 63) een waardeverlaging ontvangen, met een totaal ozb-verminderingsbedrag van € 2.821 voor deze bezwaren samen. Gemiddeld komt dit neer op zo’n € 45,- per toegekend bezwaar. Voor de indieners van de bezwaren is dit resultaat vergelijkbaar met dat van de bureaus, maar voor de gemeente scheelt het tienduizenden euro’s omdat er bij particuliere bezwaren geen kostenvergoeding hoeft te worden betaald.

In 2022 is het aantal bezwaren tegen de WOZ-waarde flink gedaald. Er kwamen 338 bezwaren binnen, waarvan opnieuw ongeveer de helft (170) door no cure no pay-bureaus. Wat dit de gemeente kost, wordt begin 2023 bekend.

“Eén telefoontje is soms al genoeg”

Burgemeester Victor Molkenboer (plaatsvervangend portefeuillehouder Financiën): “Veel mensen zien ertegen op om zelf bezwaar in te dienen of denken dat ze via een bureau meer kans hebben op een waardeverlaging. Maar één telefoontje is soms al genoeg om de WOZ-waarde te verlagen. In de meeste gevallen voegt een bureau niets toe. Het is fijn dat inwoners die de weg niet weten, terecht kunnen bij deze bureaus. Maar het lijkt er nu op dat vooral de bureaus hiervan profiteren en de inwoners van Woerden voor de kosten opdraaien.”

Zo makkelijk mogelijk bezwaar maken

De gemeente maakt het inwoners zo gemakkelijk mogelijk om vragen te stellen of bezwaar in te dienen. Dit kan telefonisch, per mail of via de gemeentelijke website. Volgend jaar is er op de website ook een eenvoudige ‘bezwaarknop’ te vinden. Verder komt er bij het taxatieverslag een uitgebreidere toelichting op hoe de WOZ-waarde tot stand is gekomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio