27.9 C
De Bilt

Minder menstruatiearmoede dankzij gratis maandverband

Ook in gemeente Zeist heeft 1 op de 10 vrouwen en meisjes te maken met menstruatiearmoede en niet altijd geld voor maandverband en tampons. Om deze vrouwen te helpen is het Menstruatieproducten Uitgiftepunt (MUP) in het leven geroepen. Hier kunnen maandverband en tampons gratis en anoniem worden opgehaald. Vandaag, op Wereld Menstruatiedag is het 13e MUP in gemeente Zeist geopend. Bij de L-flat in Vollenhove kan iedereen die dit nodig heeft nu gratis menstruatieproducten halen. 

Door menstruatiearmoede gaan meisjes en vrouwen liever niet de deur uit terwijl ze ongesteld zijn, of worden er onhygiënische oplossingen bedacht. Sommige meisjes gaan bijvoorbeeld een paar dagen in de maand niet naar school, omdat er niet genoeg geld is voor maandverband. De MUP’s met gratis menstruatieproducten kunnen uitkomst bieden. De punten worden bevoorraad door het Armoedefonds. Door heel Nederland zijn er al ruim 2.000 MUP’s te vinden.

“De menstruatie is nooit leuk, en al helemaal als je dan ook geen goede producten kunt kopen. En menstruatieproducten zijn best duur! Meisjes en vrouwen die het financieel moeilijk hebben, lopen dan tegen extra belemmeringen op als zij ongesteld zijn. Daarom ben ik zo blij met de steun van het Armoedefonds en de inzet van de vrijwilligers achter de MUP’s,” zegt Laura Hoogstraten, wethouder Bestaanszekerheid gemeente Zeist.

Gedreven vrijwilligers pakken menstruatiearmoede aan

De afgelopen jaren maakte een groep gedreven vrijwilligers de eerste MUP’s mogelijk in gemeente Zeist. In 2021 opende Selma van den Braak de eerste MUP, bij haar woning in Kerckebosch. Volgens de vrijwilligers is de vraag enorm. Rianne Verduin, vrijwilligster van de nieuwste MUP bij de L-flat: “Iedere vrouw in Zeist moet kunnen beschikken over de producten die nodig zijn!” Gemeente Zeist telt inmiddels 13 MUP’s, en er zijn plannen voor een 14e uitgiftepunt.

Gemeente Zeist werkt samen met het Armoedefonds

In 2023 werd er in de gemeenteraad een motie aangenomen om in gemeente Zeist meer te doen om vrouwen en meisjes die last hebben van menstruatiearmoede te helpen. Daarom is de gemeente een structurele samenwerking met het Armoedefonds aangegaan, zijn er meer MUP’s geopend en is de vindbaarheid verbeterd.

Op de website van MeanderOmnium vind je een overzicht van de MUPs in Zeist. Wil je doneren? Dat kan via het Armoedefonds of door dichte, ongebruikte verpakkingen maandverband en tampons naar één van de MUP’s te brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio