5 C
De Bilt

Ministerie Economische Zaken en Klimaat speelt vals met vergunningen

Woerden – Het is niet de eerste keer dat een ministerie zelf niet volgens de regels speelt. Kijk maar naar de constante onthullingen rondom de Belastingdienst. Nu blijkt uit een persbericht van de gemeente Woerden dat het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) ook de regels naar eigen hand probeert te zetten, bij het verlenen van opsporingsvergunningen naar o.a. olie- en gaswinning.

Drie provincies het haasje

Hoewel er al op sommige plekken gas of olie wordt opgepompt, is de opsporingsvergunning inmiddels in 2018 verlopen. Het bedrijf Vermillion wil maar al te graag weer op zoek naar nieuwe olie- of gasvelden. Hiervoor vragen zij verlenging van deze vergunning voor een gebied dat de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland beslaat. Het ministerie van EZK heeft laten weten deze vergunning te willen verlengen.

Geen sprake van verlenging, maar gewoon nieuwe vergunning

De opsporingsvergunning waar een verlengingsaanvraag voor loopt, liep in november 2018 af. Het college van Woerden is daarom van mening dat de huidige vergunning verlopen is en dat er geen sprake is van een verlenging, maar van een nieuwe vergunning. Dit is niet in lijn met de eerdere aankondiging van EZK om geen nieuwe opsporingsvergunningen te verlenen voor olie en gas.

Gemeenten en burgers werken hard aan duurzaamheid

Wethouder Duurzaamheid, Tymon de Weger, laat weten: “We werken in Nederland aan de overgang van aardgas naar duurzame vormen van energie. Dit pakken we samen met bewoners aan en ook overheden moeten hiervoor samenwerken. Dat strookt niet met het werken aan verlenging van de opsporingsvergunning voor olie en gas.”

Vervolg

Het college staat over deze verlengingsaanvraag in nauw contact met onder andere verschillende overheden. Samen met de provincie heeft het college aangedrongen op een bestuurlijk overleg, voordat het ministerie van EZK een besluit neemt. Dit gaat na de zomer plaatsvinden.

Gemeente Woerden is tegen olie- en gaswinning

Gemeente Woerden blijft zich inzetten om olie- en gaswinning uit kleine velden op land tegen te gaan. In 2014 heeft de gemeenteraad een motie tegen winning aangenomen. De gemeente stemt hiervoor ook continu af met Stichting Laat Woerden Niet Zakken, buurgemeenten, de provincie en andere partners.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio