17.6 C
De Bilt

Ministerie trekt opsporingsvergunning Utrecht in:
1144 km2 gasvrij!

Eind september vernietigde de rechtbank de ‘verlenging’ van de eerder verlopen opsporingsvergunning Utrecht. Op 1 december nam het Ministerie Economische Zaken en Klimaat een nieuw besluit en daarin zijn de bezwaren van de Stichting Laat Woerden Niet zakken, 10 gemeenten en 2 provincies gegrond verklaard. En daarom concludeert het Ministerie: ‘deze beslissing op bezwaar heeft tot gevolg dat Vermilion niet meer beschikt over een opsporingsvergunning koolwaterstoffen voor het gebied Utrecht’.

Ook Krimpenerwaard, Meerkerk, Arkel en Asperen nu ‘gasvrij’

Het gevolg van dit besluit is dat de opsporing van gas en olie onder een gebied van 1144 km2 stopt. Het gebied dat zich uitstrekt van Mijdrecht in het noorden tot bijna ’s-Hertogenbosch in het zuiden is daarmee gasvrij. Vermilion heeft geen recht meer heeft om op zoek te gaan naar gas- en olievelden. Ook komt hiermee een einde aan (hernieuwde) pogingen voor gaswinning bij bekende gasvelden zoals Haastrecht/Vlist, Meerkerk, Arkel, Asperen en Asperen-oost.

Gerustgesteld na intrekking opsporingsvergunning

Namens het bestuur van de Stichting licht voorzitter Elias Bom toe: ‘Met het intrekken van de vergunning door het Ministerie hebben we een belangrijke mijlpaal bereikt. Eerst vond het Ministerie ons niet ontvankelijk, maar na de uitspraak van de rechtbank dat we wel ontvankelijk zijn, geeft het Ministerie ons inhoudelijk gelijk. Dat is geruststellend omdat we hiermee zien dat het Ministerie inhoudelijk valt te overtuigen en niet terugdeinst om haar eigen besluiten te herzien. Deze opstelling van het Ministerie is lovenswaardig.’

Hoe nu verder

Vermilion gaat al in hoger beroep bij de Raad van State tegen de ontvankelijkheid en kan daarnaast nog in hoger beroep tegen dit nieuwe besluit. De verhoudingen zijn wel veranderd met dit nieuwe besluit omdat nu het Ministerie, onze stichting, 10 gemeenten en 2 provincies een ander standpunt hebben dan Vermilion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio