12.7 C
De Bilt

Naturalisatieceremonie mevrouw Hanrit uit Benschop

Benschop – Op donderdag 8 maart 2018 vond de naturalisatieceremonie plaats, waarbij mevrouw Hanrit uit Benschop Nederlander is geworden.

Stem uitbrengen

Mevrouw Hanrit ontving uit handen van burgemeester Laurens de Graaf de bekendmaking van verlening van het Nederlanderschap. Dit betekent ook, dat mevrouw Hanrit bij de komende verkiezingen op 21 maart aanstaande haar stem mag uitbrengen.

Naturalisatieceremonie

Een naturalisatieceremonie is een ceremonie voor mensen die Nederlander worden door naturalisatie of de optieprocedure. Het is een feestelijke bijeenkomst over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit. De naturalisatieceremonie is jaarlijks op 15 december tijdens de nationale naturalisatiedag.

Verplichtte ceremonie

De naturalisatieceremonie is het laatste onderdeel om de Nederlandse nationaliteit te krijgen. Mensen vanaf 16 jaar die Nederlander willen worden, zijn verplicht aan de ceremonie deel te nemen.

Rol gemeente bij naturalisatieceremonie

De gemeente organiseert de naturalisatieceremonie. Naast de ceremonie op de nationale naturalisatiedag mogen gemeenten ook extra ceremoniedagen organiseren op andere dagen.

Verklaring van verbondenheid

Iedereen die Nederlander wil worden moet bij de naturalisatieceremonie een verklaring van verbondenheid afleggen. U belooft hiermee de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren. En de plichten te vervullen. Iedereen vanaf 16 jaar is verplicht de verklaring van verbondenheid af te leggen.

Er zijn 2 versies van de verklaring van verbondenheid: 1 voor gelovigen en 1 voor niet-gelovigen. U mag zelf kiezen welke verklaring u aflegt.

Verklaring voor gelovigen

“Ik zweer dat ik de grondwettelijke orde van het Koninkrijk der Nederlanden, haar vrijheden en rechten respecteer. En zweer de plichten die het staatsburgerschap met zich meebrengt getrouw te vervullen”. Gevolgd door: “Zo waarlijk helpe mij God almachtig”.

Verklaring voor niet-gelovigen

“Ik verklaar dat ik de grondwettelijke orde van het Koninkrijk der Nederlanden, haar vrijheden en rechten respecteer. En beloof de plichten die het staatsburgerschap met zich meebrengt getrouw te vervullen”. Gevolgd door: “Dat verklaar en beloof ik”.

De gemeente reikt de besluiten van Nederlanderschap uit nadat u de verklaring van verbondenheid  heeft afgelegd. Daarna bent u officieel Nederlander.

Bronnen: gemeente Benschop en Rijksoverheid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio