12.2 C
De Bilt

Nieuw afvalinzamelsysteem beloont aanbieden minder restafval

Oudewater – De gemeenteraad stemde afgelopen donderdag in met de invoering van een nieuw afvalinzamelsysteem in Oudewater. Daarbij kunnen bewoners een deel van de betaalde afvalstoffenheffing terugkrijgen als zij minder vaak restafval aanbieden. Wethouder Bas Lont: ,,Een groot deel van het afval dat we nu weggooien, bestaat uit waardevolle grondstoffen. We willen bewoners graag opeen positieve manier bewust maken van de noodzaak om meer afval te scheiden.Vandaar dat we in Oudewater kiezen voor dit nieuwe systeem waar we in 2020 mee starten’’.

Op de goede weg      

Meer dan de helft van ons afval,zamelen we al gescheiden in zodat het hergebruikt kan worden. Lont: ,,We zijn op de goede weg! Maar de landelijke overheidsdoelstelling is dat we in 2020 jaarlijks 75% van ons afval scheiden per inwoner, dat is 100 kg restafval per persoon per jaar. Dat is zeker haalbaar aangezien ons restafval nog voor 80%uit herbruikbare materialen bestaat’’. Dit restafval wordt nu verbrand en dat is niet alleen zonde van de waardevolle grondstoffen die zo verloren gaan, maar ook slecht voor de portemonnee. Het verbranden van afval is namelijk duur en wordt alleen maar duurder. Door flinke kostenverhogingen maakt de landelijke overheid duidelijk dat we beter afval moeten scheiden om zo het restafval te verminderen. Het hergebruiken van bijvoorbeeld oud papier, plastic, gft en glas is beter voor het milieu en is veel goedkoper.

Wat betekent dit voor u?    

Voorlopig verandert er niets. Inde loop van 2019 worden alle minicontainers en verzamelcontainers vervangen die toch al aan het einde van hun levensduur zijn. De aangepaste containers zijn alvast geschikt voor het registreren van het aantal keer dat bewoners restafval aanbieden. De inwoners worden uitgebreid geïnformeerd over de veranderingen en over de hoogte van de teruggave. Ook geeft de gemeente tips en informatie over betere afvalscheiding. Lont: ,,We zien dat de nieuwe manier van inzamelen waar wij nu voor kiezen, al heel goed werkt in andere gemeenten. Dat kunnen wij ook,daar ben ik van overtuigd’’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio