14.8 C
De Bilt

Nieuwegein krijgt er bijna 1000 m2 groene daken bij

Nieuwegein -De subsidieregeling groene daken is enorm in trek in Nieuwegein. Binnen drie weken had de gemeente ruim 35 aanvragen binnen. Dat waren er veel meer dan was verwacht. Vanwege de populariteit van de regeling besloot de gemeente om extra budget vrij te maken. Met de aanvragen die er liggen is ook dat bedrag al bijna op. Hiermee maakt de gemeente Nieuwegein dit jaar bijna 1000m2 aan groene daken mogelijk. Voor wie nog mee wil doen: er is nog subsidie over voor 2 à 3 groene daken. In 2021 komt er weer subsidie beschikbaar om de daken van de stad verder te vergroenen.

Blij met Nieuwegeiners

“We zijn blij dat zoveel Nieuwegeiners mee willen investeren in een groene stad die bestand is tegen hitte en wateroverlast”, zegt wethouder Duurzaamheid Marieke Schouten. “Inwoners zien de meerwaarde van een groen dak en dat is een positieve ontwikkeling. Groene daken zijn niet alleen mooi om te zien, maar leveren ook een significante bijdrage aan de verduurzaming van onze stad.”

Groen dak

Een groen dak is een dak dat begroeid is met sedumplanten, kruiden, mossen en grassen. Het gaat langer mee, brengt verkoeling en helpt wateroverlast voorkomen omdat het water langzamer afvoert dan een gewoon dak. Daarnaast houdt het hitte, kou en geluid beter buiten. Wethouder Marieke Schouten: “Nieuwegein is een stedelijk gebied, waar we met veel mensen op een beperkte ruimte wonen en leven. Dankzij bijvoorbeeld groene daken zorgen we voor meer groen. Dat is belangrijk  voor onze gezondheid, voor de biodiversiteit en voor het klimaat in de stad. Ik ben daarom blij dat veel inwoners daar op hun eigen stukje dak aan willen bijdragen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Nieuwegein een leefbare stad is en blijft.”

De subsidie voor groene daken

Vanaf 1 mei was de subsidie voor groene daken beschikbaar. Hoeveel behoefte hieraan was bleek in de weken daarna. Er kwamen al gauw 35 aanvragen binnen, die samen ruim over het beschikbare subsidiebedrag heen gingen. “Natuurlijk wilden we dat zoveel mogelijk inwoners gebruik konden maken van deze subsidie. Daarom zijn we meteen gaan kijken wat de mogelijkheden waren om extra geld vrij te maken.” Er is nu in totaal 27.500 euro beschikbaar. Hiermee kan de gemeente alle aanvragen die nu binnen zijn behandelen. Er is nu nog subsidie voor enkele groene daken. Op www.nieuwegein.nl/groendaken houdt de gemeente bij of er nog subsidie beschikbaar is. In 2021 kunnen bewoners opnieuw subsidie aanvragen voor een groen dak.

De gemeente Nieuwegein is trots om samen met Nieuwegeiners te werken aan een duurzame, groenere en nóg mooiere stad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio