5 C
De Bilt

Nieuwegein dit voorjaar circa 400 bomen rijker

Nieuwegein – Dit voorjaar worden 400 bomen terug geplant in Nieuwegein. Circa 107 bomen zijn al terug geplant aan de AC Verhoefweg. De overige 300 bomen worden terug geplant in heel Nieuwegein. De gemeente zet zich op verschillende plekken in om de kwaliteit van het groen en haar bomen te verbeteren. Nieuwegein wil immers haar groene uitstraling bewaren. Langs de AC Verhoefweg en de Taludweg is het groen vorig jaar verbeterd doordat bomen die ziek waren of niet op een goede plek stonden, zijn weggehaald. Ook in Park Oudegein zijn het afgelopen jaar bomen weggenomen in het kader van kwaliteitsbeheer bospercelen.


De gemeente heeft voorwaarden voor het vervangen van te kappen bomen. Bij de herplant letten we op kwaliteit in plaats van op kwantiteit. De nieuwe boom planten we zodanig dat hij tot volle wasdom kan komen. Wethouder Marieke Schouten: ,,De gemeente draagt bomen een warm hart toe. Met het weghalen van bomen zorgen we dat de bomen die blijven staan sterk en gezond tot ontwikkeling komen. Daar waar kansrijke locaties zijn, planten we nu 400 bomen van verschillende soorten weer terug en bij voorkeur fruit- of notenbomen zoals we in het collegeprogramma hebben afgesproken. Zo werken we aan de kwaliteit van het groen en onze bomen.’’

Biodiversiteit

Volgens de nieuwe inzichten van beheer van bomen planten we meerdere soorten bomen terug want dat is goed voor de biodiversiteit. Het zorgt ook dat de kans op ziekten afneemt want als een plaag uitbreekt, worden niet alle bomen van dezelfde soort ziek of aangetast. Tijdens de hitte van afgelopen zomer hebben jonge en dus kwetsbare bomen het niet gered. Zij worden nu ook door nieuwe bomen vervangen.

De jonge bomen die we planten geven we extra water. Zo krijgen jonge bomen tijdens de aanplant een zogenoemde gietrand. Deze gietrand zorgt er voor dat er beter water gegeven kan worden en het water langer aanwezig blijft rond de geplante bomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio