5.3 C
De Bilt

Nijkerk maakt gebruik van diensten Centrum voor Archeologie

Nijkerk – De gemeente Nijkerk gaat gebruikmaken van de diensten van het Centrum voor Archeologie (CAR) van de gemeente Amersfoort. Dit is vastgelegd in een overeenkomst, die op 23 april 2018 in Museum Nijkerk is ondertekend door wethouder Marly Klein en  een vertegenwoordiger van CAR.

Wie activiteiten wil verrichten waarbij verstoring van de bodem plaatsvindt, zoals bouw- of graafwerkzaamheden, moet rekening houden met de gevolgen voor archeologische waarden. De regels hiervoor zijn opgenomen in het bestemmingsplan. Het Centrum voor Archeologie is vanaf nu in de gemeente Nijkerk het aanspreekpunt voor initiatiefnemers om te bepalen of er archeologisch onderzoek nodig is en zo ja, welk type. Tijdig overleg hierover  kan veel tijd en kosten schelen. Door de archeologen van CAR in te schakelen, verwacht de gemeente Nijkerk initiatiefnemers sneller en adequater te kunnen helpen bij het afhandelen van de archeologische aspecten van omgevings-vergunningen.

Archeoloog Milo Verhamme: “Het CAR heeft ruim 30 jaar ervaring met archeologisch onderzoek. Als team binnen de gemeente Amersfoort kennen we zowel het beleid, als alle praktische zaken die er komen kijken bij de uitvoering van onderzoek. We weten dus precies wat een inwoner nodig heeft om snel door te kunnen met zijn planning. Aangezien we geen commercieel oogmerk hebben, blijft er grip op de kosten van een eventueel onderzoek. En onze advisering in het voortraject  kost bovendien niets. Dus het loont om ons tijdig te benaderen voor advies.”

 

De gemeente  Amersfoort zorgt ervoor dat het Centrum voor Archeologie voldoende capaciteit heeft om de afgesproken taken uit te voeren binnen de afgesproken termijnen. Er wordt daarbij gewerkt volgens de kwaliteitseisen van de Erfgoedwet. De overeenkomst tussen de gemeenten Nijkerk en Amersfoort wordt in principe aangegaan voor een periode van drie jaar, met terugwerkende kracht ingaande per 1 januari 2018. Met de samenwerking treedt Nijkerk in de voetsporen van buurgemeenten Bunschoten en Leusden, die al langer met het Centrum voor Archeologie samenwerken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio