2.2 C
De Bilt

Noodkap en noodsnoei van bomen in Zeist

Zeist – Op dinsdag 10 juli heeft de gemeente Zeist besloten tot een noodkap voor 20 bomen en een noodsnoei voor 21 bomen. Het kappen gaat om 12 bomen aan de Koelaan, tussen Slot en rotonde, en 8 bomen aan de Hernhuttersingel. Uit onderzoek is gebleken dat deze bomen instabiel zijn en daardoor direct gevaar opleveren. De kans dat deze bomen om gaan bij sterke wind is te groot.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek, dat 21 bomen een verminderde stabiliteit hebben. Het gaat om 16 bomen aan de Koelaan, tussen Slot en rotonde, en 5 bomen aan de Hernhuttersingel. Om te voorkomen dat deze 21 bomen te veel wind vangen, kiezen we voor het terugzetten van de kroon, dit om de bomen veilig te stellen. Met een kleinere kroon is de kans op omwaaien namelijk minder groot. Vanaf maandag 16 juli worden de bomen gekapt en gesnoeid. Tijdens de werkzaamheden wordt de Koelaan tussen het Slot en de rotonde tussen 09.00 en 16.00 uur afgesloten voor verkeer. Naar verwachting duren de werkzaamheden maximaal tot het einde van de week.

Noodkap

Wethouder Wouter Catsburg over het besluit tot noodkap: “De uitkomst van het onderzoek is duidelijk maar uiteraard spijtig dat we over moeten gaan tot kap en het terugsnoeien van deze bomen in deze bijzondere karakteristieke laan in Zeist”

Visuele controle

In de gehele gemeente vindt er één keer in de drie jaar een visuele controle plaats van de bomen. Dit om goed in de gaten te houden hoe de bomen erbij staan en of er ‘ingrijpen’ nodig is. Daarbij kunt u denken aan snoeien, boomveiligheidsmaatregelen of nader onderzoek. Hiermee voldoen we aan onze zorgplicht voor bomen. In de zomer van 2017 zijn twee bomen aan de Koelaan omgevallen. Dat was aanleiding om onderzoek uit te laten voeren naar de kwaliteit en veiligheid van alle 265 bomen (visuele controle). Uitkomst was dat er afwijkingen en gebreken waren  bij een aantal bomen. Bij 37 bomen was er noodzaak tot nader onderzoek. Dat onderzoek heeft geleid tot de kap van 18 bomen in maart 2018.

Instabilitieit

Naar aanleiding van de uitkomsten van die onderzoeksronde in maart dit jaar heeft de gemeente Zeist besloten om vervolgens álle bomen aan de Koelaan en de Hernhuttersingel te onderzoeken op instabiliteit (door een zogenaamde trekproef). Uit dit onderzoek is helaas gebleken dat nog 20 bomen direct gevaar opleveren vanwege instabiliteit en op korte termijn gekapt moeten worden en dat 21 bomen doormiddel van een snoeiingreep veiliggesteld moeten worden.

Na het veiligstellen van de laan zal de gemeente verder gaan met onderzoeken om te achterhalen hoe het komt dat de stabiliteit van de bomen zo sterk achter uit gaat. In het najaar verwachten wij hiervan de resultaten.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de aanpak van de Koelaan of andere straten in de gemeente, dan kunt u kijken opwww.zeist.nl/bomen. Naast algemene informatie, kunt op de kaart ook zoeken op adres. Zo kunt u zien welke vervangingsstrategie voor de bomen de raad heeft vastgesteld voor het stuk waar u op zoekt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio