14.9 C
De Bilt

Noodopvang Huis ter Heide krijgen bezoek Gedeputeerde Staten Utrecht

Zeist – Met veel interesse bezocht het college van Gedeputeerde Staten op dinsdag 9 november de tijdelijke noodopvang voor mensen uit Afghanistan, in het Walaardt Sacré Kamp (WSK) in Huis ter Heide. Het provinciebestuur was onder de indruk van het vele werk achter de schermen.

Onderdeel van formeel bezoek met college Zeist

Het bezoek was onderdeel van een ontmoeting tussen het provinciebestuur en het college van burgemeester en wethouders in Zeist. Deze bijeenkomsten staan altijd in het teken van ontmoeten, informeren en samenwerken en het versterken van de relatie tussen gemeente en provincie. Het college van B&W benutte de gelegenheid om het werk in de noodopvang op WSK te laten zien aan het provinciebestuur.

Toelichting

Burgemeester Koos Janssen gaf een toelichting op de rol van de gemeente bij de noodopvang en de samenwerking daarin met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), Defensie en met maatschappelijke organisaties en behulpzame inwoners. Vervolgens verzorgde de locatiemanager van het COA een rondleiding.

Tijdelijke noodopvang

Maandag 23 augustus werd het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide geopend voor de noodopvang van ongeveer 400 mensen uit Afghanistan. Mannen, vrouwen, kinderen, die op stel en sprong huis en haard hebben verlaten, omdat het thuis niet meer veilig was. Velen van hen hebben gewerkt met medewerkers aan de VN-missie in Afghanistan. Als tolk, als stafmedewerker, als journalist, als beveiliger, als ingenieur. Of bijvoorbeeld als docent voor kinderen van de VN-medewerkers.

Logistiek door Defensie

Het ministerie van Defensie verzorgt de logistiek en het COA verzorgt de opvang. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beoordeelt de verblijfsaanvragen. Sommige mensen hebben inmiddels een verblijfsvergunning ontvangen.

Naar omstandigheden gaat het goed met de mensen

Naar omstandigheden gaat het goed met de mensen. Ze komen graag met andere inwoners van Zeist in contact en willen graag deelnemen aan het sociale leven. Daartoe zijn ze al bezig om Nederlands te leren. Onder de evacués zijn veel kinderen. Ongeveer vijftig jongeren vanaf 12 jaar gaan naar internationale schakelklassen in Utrecht. Voor de ruim 80 jongere kinderen zijn de voorbereidingen voor basisonderwijs in gang.

Activiteiten voor peuters

De peuters tussen 2 en 4 jaar nemen deel aan activiteiten op de locatie. Gezocht wordt nog naar peuteropvang op andere locaties in Zeist. De noodopvang is tijdelijk. Het is nog onzeker hoe lang de evacués er zullen blijven. Naar verwachting is de locatie in elk geval enkele maanden in gebruik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio