1.4 C
De Bilt

NOVA brengt beste niet-commerciële korte films op het witte doek in Zeist

In het weekend van 3 en 4 september organiseert de Nederlandse Organisatie Van Audiovisuele Amateurs (NOVA) het jaarlijkse Filmgala in Figi, Zeist. Klinkt sjiek, maar is het helemaal niet. Het is voor iedereen toegankelijk en er is voor elk wat wils, voor zowel filmkijkers als filmmakers. Er is het NOVA Filmfestival, het 1-minuut Filmfestival en het Jonge Filmers Festival.

NOVA Filmfestival

Normaal ga je naar de bioscoop om één film te zien, tijdens het filmgala zie je bij het NOVA Filmfestival op zaterdag en zondag héél veel korte films, minstens 30. Dat zijn de beste niet-commerciële films die het afgelopen jaar zijn gemaakt. De meeste filmmakers zijn zelf aanwezig om te ervaren hoe het publiek op hun creatie reageert en om met elkaar en met het publiek over hun films te praten. De films worden allemaal door een deskundige jury beoordeeld. Op zondag wordt aan het eind van het festival bekend aan welke films de jury prijzen heeft toegekend en aan welke filmmaker het Bronzen Manenschaap kan worden uitgereikt voor de Beste Film van het festival.

Poster Filmgala 2022
Beeld: NOVA

1-minuut filmfestival

Voor de filmmakers die van een uitdaging houden is er het NOVA 1-minuut Filmfestival. Iedereen kan een filmpje insturen van maximaal 60 seconden. Op zaterdagavond 3 september worden de beste door een deskundige jury geselecteerde filmpjes vertoond en beslist het publiek in de zaal welk filmpje winnaar wordt van het 1-minuut filmfestival. Vorig jaar werden er maar liefst 52 filmpjes ingezonden waarvan er 16 streden om de eerste prijs.

Jonge Filmers Festival

Zaterdag 3 september is de dag van het NOVA Jonge Filmers Festival. Filmmakers tot en met 25 jaar kunnen tot 15 juli hun film insturen. De films worden in vier leeftijdscategorieën beoordeeld en er zijn mooie prijzen te winnen. Op de website www.novajongefilmers.nl zijn een aantal prijswinnende films van het vorige festival te bekijken. Daar is ook informatie te vinden voor de jonge filmmakers die hun film graag nog inzenden. Tijdens het Jonge Filmers Festival worden ook workshops gegeven om het filmische ambacht nog beter in de vingers te krijgen.

De Filmgaladeuren gaan zaterdagochtend om 10:00 open. Het festival eindigt op zondag rond 18:00. Kaarten zijn te koop vanaf 1 juli via www.novafilmgala.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio