15.1 C
De Bilt

Omgedraaide vlaggen door gemeente Woerden verwijdert

Gemeente Woerden heeft op verschillende plekken in de gemeente omgedraaide vlaggen verwijderd. Deze protestuitingen van boeren hingen op eigendommen van de gemeente, zoals lantaarnpalen. Dat mag niet.

Omgedraaide vlaggen en hooibalen

Door het ophangen van omgedraaide vlaggen en het plaatsen van hooibalen met confronterende teksten, protesteren agrariërs tegen het stikstofbeleid van de rijksoverheid. Protesteren is in Nederland een belangrijk recht. Daar gelden een aantal regels voor. Zo is het verboden om demonstratie-uitingen op eigendommen van de gemeente te hangen of plaatsen. Ook mogen protesten niet tot onveilige situaties leiden. Met hun protestacties in Woerden voldoen de boeren nu niet aan die regels. Daarom heeft de gemeente de omgedraaide vlaggen van gemeentelijke eigendommen verwijderd.

Zorgen

Mariëtte Pennarts-Pouw (locoburgemeester): “We zien dat de agrariërs zich grote zorgen maken over hun toekomst. De gemeenteraad heeft daarom ook in meerderheid ingestemd met een motie die het protest van de agrariërs ondersteunt en vraagt om een signaal naar de betrokken overheden. Dat signaal hebben we inmiddels overgebracht. Tegelijkertijd zijn er inwoners die bij ons aangeven dat ze zich door de acties onprettig voelen. Het anonieme karakter van de protestacties en het feit dat publieke middelen gebruikt worden zorgt ervoor dat zij zich daar ongemakkelijk bij voelen. Ook dat signaal nemen we als gemeente serieus.”

Verkeersveiligheid in gevaar

Op verschillende plekken dreigen de acties de verkeersveiligheid in gevaar te brengen. De tie-wraps waarmee de vlaggen vast zaten lieten op sommige plekken los. Ook zorgden de vlaggen op een aantal plekken voor minder goed zicht op de weg. Dit was een extra reden voor de gemeente om tot actie over te gaan.

Gesprek met boeren

Er is contact gelegd met boeren en er zal op een korte termijn een verkennend gesprek plaatsvinden tussen de boeren en het gemeentebestuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio