6.6 C
De Bilt

Onderzoek naar ervaringen met geheugenproblematiek, waaronder dementie

Geheugenproblematiek, waaronder dementie, is een groeiend probleem. Omdat we steeds ouder worden, neemt het aantal mensen met dementie toe. Alzheimer Nederland schat in dat er in 2020 zo’n 800 inwoners van Woerden dementie hadden. In 2030 zijn dat er naar verwachting 1200. Dat staat nog los van het aantal mensen dat te maken krijgt met een andere vorm van geheugenproblematiek. Studenten van het MBO Rijnland en de Hogeschool Utrecht gaan vanaf deze week in Woerden de straat op om mensen vragen te stellen over hun ervaringen met deze problematiek.

Geheugenproblematiek

We willen in Woerden rekening houden met iedereen en dus ook oog hebben voor inwoners met geheugenproblematiek, waaronder Alzheimer. Iedereen moet boodschappen kunnen doen, bankzaken regelen, naar een vereniging gaan of de bibliotheek of een museum bezoeken, al dan niet met hulp.

Daarom is het belangrijk dat we ons samen inzetten voor elkaar, van bakker tot buurman, van sportclub tot wijkagent. Studenten van het MBO Rijnland (zorg en welzijn) en de Hogeschool Utrecht (sociaaljuridische dienstverlening) willen nagaan welke ervaringen inwoners hebben met het vinden van de weg in Woerden als je last hebt van geheugenproblematiek.

Zo lang mogelijk meedoen

Zij onderzoeken wat nodig is om mensen zo lang mogelijk te laten meedoen in de samenleving. De studenten verkennen wat inwoners en organisaties ervaren op dit moment en wat ze missen. Ook brengen zij in kaart welke voorzieningen er al zijn. U herkent de studenten aan een witte jas met het logo van MBO Rijnland of de Hogeschool Utrecht/Hart voor Woerden. Ze identificeren zich met hun studentenpas en een brief met uitleg van de gemeente Woerden.

Hulp bij klusjes of sociaaljuridische vragen

De studenten helpen ook graag inwoners met geheugenproblematiek die ondersteuning nodig hebben of een leuk idee hebben. Zo kunnen de studenten van MBO Rijnland bijvoorbeeld helpen met koken of samen een klus klaren. De studenten van de Hogeschool Utrecht komen graag in contact met inwoners die sociaaljuridische vragen hebben. Wanneer zij het antwoord niet kunnen bieden, gaan zij op zoek naar organisaties die dat wel kunnen.

Doe mee!

Hebt u ervaringen die u wilt delen? Fijn als u dan contact opneemt met Naomi Wijling, per mail via netwerk@hartvoorwoerden.nl of telefonisch via 06 21169074. Vragen aan de gemeente Woerden over dit onderzoek kunt u stellen aan Alide de Leeuw, per mail via leeuw.a@woerden.nl of telefonisch via 14 0348.

Uitkomsten

Half mei presenteren de studenten hun onderzoeksresultaten aan de gemeente en organisaties in Woerden. Een mogelijke uitkomst is dat er een meerjarenafspraak komt waarin MBO Rijnland en de Hogeschool Utrecht ondersteuning blijven bieden in Woerden.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio