9.9 C
De Bilt

Oudewater werkt aan energiebesparing gemeentelijke gebouwen

Gemeente Oudewater neemt maatregelen om energie te besparen in gemeentelijke gebouwen. In diverse panden zijn er al aanpassingen gedaan, zoals het lager zetten van de thermostaat of een zuiniger inregeling van de centrale verwarming. Daarnaast vraagt de gemeente huurders en gebruikers extra alert te zijn op onnodig verbruik van energie.

Energiebesparende maatregelen

Afgelopen tijd heeft de gemeente in kaart gebracht welke energiebesparende maatregelen er op korte termijn mogelijk zijn in een groot aantal gemeentelijke gebouwen. Aanleiding was een motie vanuit de gemeenteraad: “Stop met stoken voor de mussen”. De vraag was om het energieverbruik in gemeentelijke gebouwen, zoals het Stadskantoor, de Eiber en de Klepper, drastisch te verminderen. Het uitzetten van de verwarming in de winter bleek niet verstandig, maar wel is in veel gevallen de thermostaat lager gezet of zijn er andere technische aanpassingen gedaan.

Ivo ten Hagen (wethouder vastgoed): “We zijn er nog niet, maar we hebben belangrijke stappen gezet. Zo is er nu overzicht en ook zijn alle maatregelen genomen die we snel konden uitvoeren. Verder helpt het als iedereen bijvoorbeeld de verlichting uitdoet bij het verlaten van een gebouw. Samen met huurders en gebruikers kunnen we de kosten terugdringen en het milieu sparen.”

Onderzoek naar meer verduurzaming

De huidige maatregelen zijn nog niet afdoende. De gemeente Oudewater wil de gemeentelijke gebouwen nog energiezuiniger en duurzamer maken. Dat vraagt om grotere ingrepen. Een adviesbureau gaat onderzoeken welke mogelijkheden er zijn. Een maatregel die al wel in de planning staat, is het vervangen van traditionele verlichting door LED-verlichting. Dit gebeurt bij het reguliere onderhoud. Het betreft alleen die gebouwen, die in het bezit van de gemeente blijven en niet (binnenkort) worden gesloopt, verkocht of gerenoveerd.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio