4.2 C
De Bilt

Oudewater telt ruim 1.200 bomen met bijzondere status

Oudewater – Gesnoeid, gekapt en voorzien van nieuwe ‘aanplant’. Die veranderingen onderging de oude lijst met beschermde bomen van Oudewater. Dat heeft geresulteerd in een nieuwe versie die de gemeenteraad op 12 juli van dit jaar heeft vastgesteld. Particulieren met een boom die voorkomt op de nieuwe lijst, hebben inmiddels een brief ontvangen. Daarin staat wat dit voor hen betekent.

Groene gemeente

In 2007 nam Oudewater deel aan de nationale groencompetitie. Dat leverde destijds een eervolle derde plaats op. De jury was onder de indruk van het Oudewaterse groen. De deskundige beoordelaars roemden niet alleen het agrarische groen in de buitengebieden, maar zij prezen ook de begroeiing langs de Lange Linschoten, de perken en plantsoenen in de stad en de boomgaarden in de Hekendorpse Buurt. Om maar eens wat te noemen. En natuurlijk de bijzondere bomen die Oudewater telt. Dat zijn er een ruim 1.200. Zo’n 1.000 in beheer bij de gemeente, en meer dan 200 in eigendom van particulieren.

Bijzondere bomen, bijzondere status

Elke boom is bijzonder, maar niet iedere boom krijgt een bijzondere status. Om op de lijst van beschermde bomen te komen, moet een boom aan één of meerdere van onderstaande criteria voldoen. Bijvoorbeeld:

  • een imposante verschijning zijn (monumentaal);
  • op een bijzondere locatie staan;
  • onderdeel zijn van het beschermd stadsgezicht en/of bijdrage aan stads- en dorpsschoon;
  • een bijzondere plaats in de geschiedenis in nemen;
  • een bijzondere status hebben zoals Koninginneboom, geschenkboom of klimaatbosje;
  • een bijzondere natuur- landschappelijke en/of culturele waarde hebben.

Daarnaast moet de boom gezond en vitaal zijn.

Zorgplicht

Eigenaren van een boom die op de lijst van beschermde bomen staat, blijven zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Boomeigenaren komen overigens alleen op de lijst omdat ze daar zelf in hebben toegestemd. ,,Maar’’, zegt wethouder Walther Kok, ,,de gemeente neemt wel een deel van de zorg voor de boom uit handen. Van eventuele bijzondere onderhoudskosten neemt de gemeente de helft van de uitgaven voor haar rekening’’.

Bovendien laat de gemeente eens per anderhalf jaar de bomen van particulieren controleren. Bij zo’n controlebeurt kijken deskundigen of de boom gezond is en of er bijvoorbeeld gesnoeid moet worden.

Voorbeelden

Welke bomen voldoen aan de genoemde criteria en wil de gemeente voor nu en in de toekomst graag behouden? Hier enkele willekeurige voorbeelden uit de lijst van de ruim 1.200 bomen:

  • Sint Janstraat: 11 treurwilgen (salix);
  • Laan van Snelrewaard: 29 moeraseiken (quercus palustris)
  • Donkere Gaard: 23 winterlinden (tilia cordata)
  • Ruige Weide: 6 leilindes (tilia)

Wie de volledige lijst wil zien en ook het bijbehorende bomenreglement wil napluizen, klikt op https://www.oudewater.nl/inwoners/afval-milieu-en-groenonderhoud/boom-kappen-snoeien

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio