0.6 C
De Bilt

Oudewater viert 752e verjaardag

Oudewater- In 2015 vierde koning Willem-Alexander samen met de mensen uit Oudewater de 750e verjaardag van de oudste stad van het Groene Hart. Zo groots als in het jubeljaar gebeurt dat niet meer, maar burgemeester en wethouders willen wel dat 6 juli een onderdeel blijft van het collectief geheugen van Oudewater. En wie jarig is……… geeft een feestje.

 

De bewoners van de Hendrik van Viandenstraat keken donderdagavond 6 juli vreemd op toen er bij hen werd aangebeld. Na het openen van de deur stonden zij oog in oog met een raadslid of een lid van het college van burgemeester en wethouders. Die boden de bewoners een kleine traktatie aan.

 

Voor de verjaardagsviering van de stad kiest het gemeentebestuur jaarlijks een onderwerp of plek die een relatie heeft met stadsrechten. Aan die stadsrechten waren vroeger allerlei privileges verbonden. Bijvoorbeeld tolrecht, het recht om eigen muren te bouwen, eigen rechtspraak én marktrecht. Een markt was van belang voor de economische groei van de stad. Daarom vond het verjaarsfeestje vorig jaar plaats op de Markt.

 

Geen toeval dat de gemeentebestuurders dit keer kozen voor de Hendrik van Viandenstraat. In 1265 verleende deze Utrechtse bisschop stadsrechten aan Oudewater. De stad eert hem dus met een straat die zijn naam draagt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio