13.3 C
De Bilt

Overeenkomst over arbeidsparticipatie in bos Nieuw Wulven

Stichting Natuurlijke Recreatie, Staatsbosbeheer en gemeente Houten hebben vorige week een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het onderhoud van bos Nieuw Wulven. Daarmee doen zij leer-/werkervaring in het groen op en dragen zo volwaardig bij aan de samenleving. Er is plaats voor maximaal 14 mensen vanuit de bijstand of Wet maatschappelijke ondersteuning met een indicatie dagbesteding. Naar verwachting starten de eerste deelnemers in maart 2023.

Overeenkomst

De overeenkomst voor zinvolle participatie voor kwetsbare groepen kwam mede tot stand door de inzet van de Houtense Werktafel. Die ondersteunt inwoners van gemeente Houten met een uitkering in het kader van de Participatiewet. Namens de deelnemende partijen is de overeenkomst getekend door René Willigenburg (St. Natuurlijke Recreatie), Jelka Both (hoofd Staatsbosbeheer Utrecht) en Sander Bos (wethouder gemeente Houten).

De overeenkomst maakt deel uit van de plannen van Provincie Utrecht, Staatsbosbeheer en de gemeenten Houten en Bunnik om de regionale recreatiefunctie van bos Nieuw Wulven uit te breiden. Daartoe is in 2016 een ondernemer geselecteerd met het meest geschikte plan die bovendien maatschappelijke arbeidsparticipatie hoog in het vaandel heeft staan.

Fraaie uitvalsbasis

Als onderkomen voor de deelnemers en hun begeleiders wordt een werkschuur gebouwd, mede dankzij een LEADER subsidie. De werkschuur wordt in januari 2023 opgeleverd. Hij dient als uitvalsbasis voor instructie en opslag van materieel. Ook gaan Natuureducatie Buitenwijs, Natuur Ontdek Plek, Groene Maatjes, NME Houten, Milieuwerkgroep Houten en de boswachter gebruik maken van de werkschuur. Zij kunnen in het gebouw hun spullen voor het veldwerk in het bos opslaan en het als startlocatie voor excursies gebruiken.

In het voorjaar van 2023 komt er een feestelijke bijeenkomst waar de werkschuur formeel wordt geopend, met activiteiten in het bos. Ook is er ruimte voor vragen en toelichting op de ontwikkelingen in het bos. Nadere details over de bijeenkomst worden onder andere via de gemeentepagina in Houtens Nieuws bekendgemaakt.

Restaurant

Na het opleveren van de werkschuur bouwt de ondernemer een restaurant met vergaderruimte. Hiervoor ligt nu een omgevingsvergunning bij de gemeente. De planning is dat de bouw begin 2023 kan starten en begin 2024 gereed is. Rondom het restaurant komen extra speelvoorzieningen. 

Parkeerterrein

Het parkeerterrein aan de Rondweg is gereed maar nog niet open voor gebruik. Volgens afspraak gebeurt dat pas als ook het restaurant is geopend. Het dagelijks toezicht op het parkeerterrein wordt door de exploitant van het nieuwe restaurant verzorgd. Zolang het restaurant niet geopend is en toezicht en sociale controle ontbreekt, is het risico op (geluids)overlast te groot. Regelmatig zijn er vragen van inwoners over de openstelling van het parkeerterrein. Dat zal daarom blijvend onderwerp van gesprek zijn tussen gemeente Houten en Staatsbosbeheer.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio