5 C
De Bilt

Overschot jaarrekening ondanks kosten Sociaal Domein

Oudewater – Na het plussen en minnen sluit de jaarrekening 2017 met een overschot van circa € 60.000. Een hogere bijdrage uit het gemeentefonds en meer opbrengsten uit toegekende omgevingsvergunningen zorgden voor meevallers. De specialistische jeugdzorg viel flink duurder uit, maar al met al verdient de financiële situatie van Oudewater het predicaat gezond.

Sociaal Domein

Aanvankelijk leek zich voor het Sociaal Domein een fors tekort af te tekenen. Hieronder vallen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), jeugdhulp en bijstand. “De declaraties van leveranciers van jeugdhulp hebben we scherp in de gaten gehouden en de voorspelde overschrijdingen bleken uiteindelijk mee te vallen. Maar met een tekort van vier ton op de jeugdhulp blijven deze uitgaven zorgelijk.”, legt financiënwethouder Bob Duindam uit.

Langlopende projecten

In 2017 gingen enkele projecten van start die doorlopen in 2018 en/of volgende jaren. Sommige startten op tijd, andere begonnen later. De (uitgestelde) uitgaven beïnvloeden het uiteindelijke saldo van de jaarrekening 2017. Het gaat dan bijvoorbeeld om gepland onderhoud aan de wegen, het masterplan voor de binnenstad, reconstructie van de oevers van de Lange Linschoten en het onderhoud van bruggen. Allemaal projecten waarmee vorig jaar een begin is gemaakt, maar waarvan de looptijd meerdere jaren beslaat en waarvoor geld beschikbaar is.

Stootje

Met € 4,3 miljoen in de algemene reserve kan Oudewater een stootje hebben. “Er is sprake van een gezond financieel huishoudboekje en bovendien kan de gemeente haar ambities waarmaken.”, besluit Duindam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio