5 C
De Bilt

Paardenkastanje 1e Hogeweg is Boom van Zeist 2020

Zeist – De jury heeft uit 17 inzendingen de imposante paardenkastanje aan de 1e Hogeweg gekozen. Dit werd in een filmpje op Facebook en Youtube door wethouder duurzaamheid en juryvoorzitter Wouter Catsburg bekend gemaakt. Hiermee werd de Boom van Zeist 2020 onthuld. Mevrouw Els de Groot, de inzender van de winnende boom, ontving uit handen van de wethouder een waardebon van 50 Zeister Knopen.

Paardenkastanje laat van zich horen

De Zeister Knoop is de lokale munt die evenveel waard is als de euro en bedoeld om de Zeister economie te stimuleren. Mevrouw de Groot toonde zich bijzonder verrast en verheugd met de uitslag. Ook de paardenkastanje liet van zich horen. Natuurcoach Annette Polman sloot een PlantenSpeler aan op de boom en uit de speaker klonken rustgevende harmonische klanken.

Stromende regen

De ceremonie vond vrijdagochtend 5 juni in de stromende regen plaats, de eerste regen die sinds weken op Zeist neerdaalde. Uit veiligheidsoverwegingen in verband met corona besloot Samen Duurzaam Zeist om af te zien van een publieke bijeenkomst en van een live-uitzending. Samen Duurzaam Zeist is een brede beweging van bewoners en organisaties in Zeist die zich inzetten voor een groen, gezond en duurzaam Zeist. Zij besloot de verkiezing, wara de paardenkastanje als winnaar uitkwam, te organiseren om Zeistenaren in de lock-down-periode te betrekken bij de natuur in hun directe omgeving: “welke boom bij jou in de buurt doet iets met je?”

Meerdere bomen genomineerd

Zeistenaren konden van 1 tot en met 17 mei bijzondere bomen in Zeist nomineren. Bijzonder mooie of imposante bomen, of bomen met een verrassend verhaal of een gedenkwaardige geschiedenis. Op de Praat-Mee-pagina van de website www.samenduurzaamzeist.nl zijn alle zeventien inzendingen te vinden. De jury heeft in haar keuze verschillende aspecten meegewogen. Zoals de esthetische, de ecologische en de landschappelijke waarde van de boom. Maar ook het verhaal van de indiener speelde mee. Daarbij kwam dus de paardenkastanje als winnaar uit de bus.

Zeister Knoop

De Zeister Knoop is een lokale digitale munt die evenveel waard is als de euro. Het idee achter de Zeister Knoop is dat je met een lokale munt de lokale economie een handje helpt. De munt blijft in roulatie onder bewoners en ondernemers in Zeist. Ook dat bevordert een duurzame samenleving, met minder wereldwijd transport van goederen. Zie voor meer informatie de website www.zeisterknoop.nl

Natuurcoach

Annette Polman is natuurcoach. Zij helpt mensen hun eigen antwoorden op levensvragen te vinden met behulp van de natuur. Eén van de middelen die zij daarvoor inzet is een PlantenSpeler, een apparaatje dat het potentiaalverschil tussen wortels en bladeren van planten en bomen in hoorbare tonen omzet. Kijk voor meer informatie op haar website https://ateliervoorlevenskunst.nl  en www.plugandplant.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio