15.7 C
De Bilt

Pilot ‘Grootschalig testen’ gestart in gemeente Bunschoten

BunschotenVanaf begin februari 2021 wordt in de gemeente Bunschoten de pilot ‘Grootschalig testen (traceren en isoleren)’ gestart in samenwerking met de GGD regio Utrecht op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Inwoners van de gemeente Bunschoten, met en zonder coronagerelateerde klachten, worden opgeroepen om zich te laten testen. Vervolgens wordt gekeken hoe ervoor gezorgd kan worden dat de mensen zich blijvend goed houden aan de isolatie en quarantaine adviezen die ze krijgen bij een positieve uitslag.

Er is in Nederland een begin gemaakt met vaccineren, maar dit is een enorme operatie, die nog maanden gaat duren. Daarom blijven het testen, traceren en isolatie van mensen die besmet zijn met het virus belangrijke pijlers in de strijd tegen corona.Door gericht zo snel mogelijk en zoveel mogelijk besmettingen op te sporen, kan opvlamming van het virus worden tegengegaan. Dit draagt bij aan het verlagen van de druk op de zorg.

Virus onder controle krijgen

De gemeente Bunschoten heeft een relatief groot aandeel van mkb’ers en ambulante handel en zal in nauwe afstemming met GGDrU naast breed testen ook de effecten van de quarantaine-aanpak bij een positieve testuitslag onderzoeken.

Burgemeester Melis van de Groep is blij dat de gemeente Bunschoten mee kan doen aan deze pilot om zo het virus eronder te krijgen: “Bunschoten heeft helaas lange tijd op nummer 1 gestaan als het gaat om het aantal positief geteste inwoners. Met deze pilot ‘Grootschalig testen’ hopen we dat de cijfers ook hierdoor gaan dalen en willen we meer inzicht krijgen in de verspreiding van het virus binnen onze gemeente. Het biedt extra mogelijkheden om met elkaar het virus beter onder controle te krijgen. Inzet van inwoners als het gaat om testen en zich houden aan de maatregelen is bij deze pilot onmisbaar. Ik vertrouw en reken erop dat onze inwoners samen de schouders eronder zetten. Als iedereen zijn steentje bijdraagt wordt deze pilot een succes en draagt de gemeente Bunschoten bij aan het bestrijden van het virus.

pilot
Foto: © Joke Rietveld – Regio Online

Traceren en testen

Directeur GGD Utrecht Judith Ludding; “Een grootschalige test onder de inwoners van de gemeente Bunschoten zal ons waardevolle inzichten opleveren over hoe het virus zich verspreidt. Maar we willen ook weten hoe we het vervolg, het traceren en isoleren, nog beter kunnen doen. We weten al veel meer van het virus en hoe mensen daarmee omgaan dan in maart vorig jaar. We zijn blij als GGDrU met deze kennis ook landelijk een bijdrage aan het opsporen, indammen en bestrijden van het virus te leveren.”

pilot Campagne ‘Ik test mee’

Inwoners van de gemeente Bunschoten ontvangen een uitnodiging om mee te doen met de pilot. De gemeente start een campagne om zo veel mogelijk inwoners uit de gemeente Bunschoten te laten weten dat ze mee kunnen testen, om zo bij te dragen aan de strijd tegen het coronavirus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio