12.4 C
De Bilt

Plan herstel schade valwind in Leersum, Valkenheid en Maarsbergen

Utrechtse Heuvelrug – Vrijdag 18 juni 2021 zijn Leersum, een deel van Maarsbergen en Valkenheide getroffen door een valwind. Een kort, maar zeer heftig noodweer. De verwoestende valwind richtte in korte tijd een enorme ravage aan. Veel inwoners zijn erg geschrokken en de materiële schade aan huizen en natuur is groot.

Herstel na valwind

Na het opruimen van wegen en tuinen vraagt het herstel van (ernstig) beschadigde woningen, de schade-afhandeling en het herstel van het bomenbestand na de valwind nog veel aandacht. Om dit op een gestructureerde en gecoördineerde manier te doen heeft het college van burgemeester en wethouders een Plan van Aanpak voor de afwikkeling en het herstel van de schade vastgesteld.

Wat is er nodig?

De eerste dagen/weken na de valwind stonden in teken van het opruimen van de omgeving, waarbij het opheffen van gevaarlijke situaties en het toegankelijk maken van straten en percelen prioriteit had. Nu dit grotendeels is afgerond, kan de crisisfase worden afgesloten. De focus in de vervolgfase ligt op Herstel & Wederopbouw, Financiën & Schademanagement, Gezondheidszorg & Sociaal Welzijn, waarbij communicatie & samenwerking met inwoners, ondernemers en organisaties uitgangspunt is.

Grote impact

Burgemeester Frits Naafs: “Wat er in Leersum, Valkenheide en Maarsbergen is gebeurd heeft grote impact. Ik heb het al vaak gezegd, maar blijf onder de indruk van de manier waarop iedereen heeft gereageerd en z’n steentje heeft bijgedragen in het opruimen van de ravage. De zelfredzaamheid en saamhorigheid is groot. Vanuit dat vertrouwen gaan we met elkaar de schade goed in beeld brengen en bouwen aan het herstel van het groene karakter. Daarbij zoeken we naar kansen om fondsen te werven, klimaatvoordelen te behalen en biodiversiteit terug te brengen. Samen gaat ons dat lukken. ”

Ondersteuning provincie

Het uitvoeren van het Plan van Aanpak vraagt de nodige capaciteit van de gemeentelijke organisatie. Het college is dan ook heel blij met de ondersteuning van de provincie Utrecht in de vorm van een projectleider. Joke Kleijweg, in het dagelijks leven projectleider bij de provincie, wordt aan ons uitgeleend om leiding te geven aan de afwikkeling van de schade en het opstarten van het herstelplan. Joke gaat deze week starten.

Inwoners of organisaties met vragen of ideeën kunnen die kwijt via mail: herstelleersum@heuvelrug.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio