9.4 C
De Bilt
dinsdag, 21 maart 2023

Pleegzorgvergoeding nu standaard tot 21 jaar

Zeist – Pleegkinderen en pleeggezinnen kunnen voortaan standaard rekenen op een pleegzorgvergoeding, totdat het pleegkind 21 jaar wordt. De gemeenten Bunnik, De Bilt, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug en Zeist voeren hiermee de bestuurlijke afspraak uit van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Jeugdzorg Nederland en het Rijk, die 1 juli is ingegaan. Tot op heden kregen pleeggezinnen deze pleegzorgvergoeding in principe totdat het pleegkind 18 jaar werd.

Gemeenten betalen pleeggezinnen (via pleegzorgaanbieders) een vergoeding voor het verzorgen van een pleegkind. Deze vergoeding heet ‘pleegzorg’. Eerder werd een pleegkind na de 18e verjaardag geacht op eigen benen te kunnen staan. In de praktijk bleek dat die stap voor veel jongeren te vroeg kwam. De wet gaf in die gevallen mogelijkheden om pleegzorg te verlengen totdat de jongere 21 jaar werd. Gemeenten maakten daar steeds vaker gebruik van, ook al waren budgetten daarvoor ontoereikend. Het Rijk geeft gemeenten nu extra geld om pleegzorg standaard tot 21 jaar te kunnen verlengen.

Beter ondersteunen naar zelfstandigheid

Wethouder Wil Kosterman van de gemeente Wijk bij Duurstede, coördinerend bestuurder jeugdhulp regio Zuidoost Utrecht: “Er komt veel af op jongeren als ze 18 worden. Ook is de ene 18-jarige niet gelijk aan de andere. Door deze wijziging kunnen we jongeren en jongvolwassenen beter ondersteunen op weg naar zelfstandigheid en de doelen die ze willen bereiken in hun leven, zoals het vinden van een passende opleiding of werk. Dit is echt goed nieuws voor zowel pleegouders als pleegkinderen. We hadden deze verbetering rond pleegzorg als gemeenten ook al voor ogen. We zijn dan ook heel blij dat we nu de financiële mogelijkheden krijgen om pleegkinderen en pleeggezinnen tot hun 21ste te ondersteunen.”

Eerder stoppen is mogelijk

Vanaf 1 juli 2018 krijgen pleegezinnen standaard pleegzorg vergoed voor pleegkinderen tot 21 jaar. Wanneer pleegkinderen van 18 jaar of ouder zélf aangeven dat de pleegzorg eerder kan stoppen dan bij de 21e verjaardag, dan is dat mogelijk. Het is overigens mogelijk pleegzorg in bijzondere gevallen te verlengen totdat een jongere 23 jaar wordt.

18 Jaar in 2018

Het nieuwe beleid gaat in voor kinderen die na 1 juli van dit jaar, 18 jaar worden. Ook kinderen die tussen 1 januari en 1 juli van dit jaar 18 jaar zijn geworden, kunnen langer pleegzorg krijgen als zij dat willen. Zowel pleegouders, als  pleegkinderen van 16 jaar en ouder, worden door hun pleegzorgorganisaties persoonlijk geïnformeerd over deze verandering. Voor nadere toelichting zie:  https://vng.nl/files/vng/pleegzorg_1.pdf

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio