15.9 C
De Bilt

praktijkondersteuners (POH) voor jeugd gaan huisartsen in gemeente De Bilt helpen

De Bilt – Vanaf het tweede kwartaal van dit jaar kunnen jeugdigen en ouders met vragen terecht bij een praktijkondersteuner Jeugd. Bij de helft van de huisartsenpraktijken in de gemeente kan dan een afspraak worden ingepland met een dergelijke gespecialiseerde medewerker. Op 30 maart ondertekenden wethouder Madeleine Bakker, Wim Bouman namens betrokken huisartsen en directeur Frank van der Jagt van MENS De Bilt de samenwerkingsovereenkomst die dit mogelijk maakt.

Een vaste POH Jeugd per praktijk

In vier huisartsenpraktijken start een vaste Praktijkondersteuner Huisarts Jeugd (POH Jeugd), die snel en laagdrempelig beschikbaar is voor jeugdigen met emotionele of gedragsproblemen en voor ouders met vragen over de opvoeding. De POH Jeugd zoekt goed uit wat er aan de hand is en kan daarna lichte hulp bieden of adviseren over verwijzing naar gespecialiseerde jeugdhulp.

Goede ondersteuning en minder verwijzingen

Er zijn goede ervaringen in andere gemeenten met een POH Jeugd. Zowel jeugdigen als ouders zijn heel tevreden over de geboden ondersteuning. Dit leidt onder andere tot minder verwijzingen naar gespecialiseerde jeugdhulp.

Wim Bouman. Foto: gemeente De Bilt

Samenwerking

Gemeente De Bilt heeft middelen beschikbaar gesteld voor de inzet van de praktijkondersteuner huisarts Jeugd. Met deze middelen kan ongeveer de helft van de huisartsen bediend worden. Elke POH Jeugd wordt gedetacheerd door CJG De Bilt (onderdeel MENS De Bilt). De POH’s Jeugd zijn professionals met veel ervaring in het begeleiden van jeugdigen en ouders. Zij hebben al veel samenwerkingscontacten met scholen, jeugdgezondheidszorg en jeugdhulpvoorzieningen in onze gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio