14.8 C
De Bilt

Regentonnenactie in De Ronde Venen erg succesvol

Vorige week startte Inwoners Voor Inwoners (IVI) een Regentonnenactie, samen met de Energieke Rondeveners, van Walraven en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en met hulp van gemeente De Ronde Venen. Met deze actie kunnen inwoners van De Ronde Venen een regenton bestellen voor €10,- in plaats van € 100,-. In totaal zijn er 400 regentonnen beschikbaar.

De aanmeldingen stroomden binnen. In 1 week tijd stond de teller al op ruim 1.000 aanmeldingen. En er komen nog steeds aanmeldingen bij. Door dit grote succes is besloten om de aanmeldingen voor de 400 beschikbare regentonnen op woensdag 18 januari 2023 te sluiten. IVI onderzoekt of zij een vervolg kunnen geven aan de actie, zodat zij uiteindelijk meer regentonnen weg kunnen geven.

Aantal aanmeldingen stemt erg positief

Peter Pos van IVI is enthousiast over het aantal aanmeldingen. “We hadden nooit durven dromen dat zoveel inwoners interesse zouden hebben in een regenton. We wilden mensen bewust maken van duurzaamheid en het gebruik van regenwater. IVI wil meer inwoners motiveren om een regenton aan te schaffen om regenwater op te vangen en te gebruiken. Het is goed om te zien dat inwoners van De Ronde Venen hier dus ook écht interesse voor hebben.

Wij zijn daarom ook heel blij, maar zitten nu wel met een dubbel gevoel. Met de steun van Waterschap Amstel Gooi en Vecht, lokale ondernemer Van Walraven, de Rabobank en de gemeente konden we 400 tonnen aanschaffen. Nu blijkt dat we het daar niet mee redden en we inwoners moeten teleurstellen. In principe willen we natuurlijk dat iedereen, die zich heeft aangemeld, een regenton voor € 10,- kan kopen.”

Hoe meer inwoners gebruik maken van een regenton, hoe duurzamer De Ronde Venen wordt

Henk Verhoek van IVI geeft aan dat zij samen met de Energieke Rondeveners gaan kijken of er een vervolg gegeven kan worden aan deze succesvolle actie. “Want hoe meer inwoners gebruik maken van een regenton, hoe duurzamer onze gemeente wordt. Maar ja voor niets gaat alleen de zon op en een regenton kost natuurlijk geld en dus moeten we op zoek naar financiers. We kunnen dus niets beloven, maar we gaan ons best doen.”

De regentonnen worden eerlijk verdeeld onder de dorpen

IVI gaat de 400 regentonnen nu eerst evenredig over de dorpen door middel van loting verdelen. Dit doen zij onder de inwoners die zich tot en met 18 januari 2023 hebben aangemeld. Alleen de inwoners die door loting een regenton toegewezen krijgen stuurt IVI een e-mail met een betaalverzoek. Na betaling is de aanmelding compleet. In maart kunnen deze inwoners de regentonnen ophalen tijdens pop-up festivals Deze pop-up festivals worden in verschillende dorpen in De Ronde Venen georganiseerd. Het thema “duurzaamheid” zal tijdens deze gezellige inwonersfestivals centraal staan. Inwoners die nu niet in aanmerking komen voor een regenton plaatst IVI op een wachtlijst. Zij ontvangen als eerste een bericht als er een vervolg gegeven wordt aan deze actie.

Wat is en wil IVI? 

Inwoners Voor Inwoners (IVI) gelooft in de kracht van samenwerken en denkt in oplossingen. IVI zoekt de samenwerking met de samenleving: de “lokale”overheid, de media, de ondernemers, het onderwijs, de inwoners en de maatschappelijke organisaties.Kortom met de gemeenschapIVI is de verbinder in De Ronde Venen. IVI gaat ervan uit dat iedereen het goede voor onze mooie gemeente en haar inwoners wil. Deze regentonnenactie is hier een goed voorbeeld van. Daarom hoopt IVI ook bij een vervolgactie financiële steun te krijgen van verschillende (lokale) partijen om nog meer regentonnen te kunnen aanschaffen voor onze inwoners. Inwoners die ook mee willen helpen kunnen een mailtje sturen naar info@inwonersvoorinwoners.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio