13.9 C
De Bilt

Regio aan de slag met Regioprofilering en fietsstimulering!

Amersfoort – Het bestuur van de Regio Amersfoort heeft vandaag de uitkomsten van de dialooggroepen Regioprofilering en Fiets in ontvangst genomen. Door de veranderde rollen in de samenleving is er voor gekozen om samen met de samenleving tot oplossingen van vraagstukken te komen. Verschillende stakeholders en belangen zijn in de vorm van een dialoogtafel samengebracht om samen met concrete oplossingen te komen.

Op zoek naar de kracht van de regio

Als er iets uit de dialooggroep Regioprofilering naar voren is gekomen, is het wel dat het formuleren van een regiomerk voor Regio Amersfoort een lastige opgave blijkt. De dialooggroep heeft een aantal adviezen geformuleerd waarbij de eerste stap moet worden gezet binnen de regio zelf.

De dialooggroep ziet een campagne als een effectief middel om bewustwording van de kracht van de regio te bevorderen. Het idee voor de Regio Amersfoort CAMPAGNE #prikkeljouwzintuigen is gebaseerd op het concept: in Regio Amersfoort worden al jouw zintuigen geprikkeld. ‘Emotie verkoopt’ zegt Jan des Bouvries, en zintuiglijke ervaringen staan in het (onder)bewustzijn gegrift.

De dialooggroep doet ook een suggestie voor een slogan. Regio Amersfoort; je kunt er niet omheen. De regio ligt bijzonder centraal en verbindt andere regio’s van het land met elkaar. De centrale ligging komt tot uitdrukking in de verkeersaders die de regio rijk is. Het kadastrale middelpunt ligt midden in de regio. Of je nu van Oost naar West reist of van Zuid naar Noord, Regio Amersfoort; je kunt er niet omheen. Daarnaast mag de regio trots zijn op wat ze in huis heeft. Het voordeel van de slogan Regio Amersfoort; je kunt er niet omheen is dat het een inclusieve slogan is. Het is een slogan die zowel letterlijk als figuurlijk uitlegbaar is. Je kunt er alle aspecten van de regio aan ophangen. Het geeft ruimte voor lokale invulling en trots en sluit geen doelgroepen uit.

Om haar analyse en aanbevelingen kracht bij te zetten overhandigt de dialooggroep het Bestuurlijk Platform een prachtig schilderij, gemaakt door een autistische man met een verstandelijke beperking waarop vanuit iedere gemeente een icoon staat. Het schilderij zal als een “wisseltrofee” op tournee door de regio gaan en in alle gemeentehuizen komen te hangen als symbool voor het verbindend element in de regio (zie bijlage foto kunstwerk Piet Schopping, Atelier Amerpoort Jan’s Pakhuys)

Op de fiets

Op de fiets, vooral voor afstanden van 0 – 15 km binnen de regio Amersfoort. Dat was de opdracht waarmee de dialooggroep “Fiets” aan de slag is gegaan. Donderdag 20 december jl. heeft de dialooggroep “Fiets” in een aantal aanbevelingen en ideeën aangeboden aan het bestuurlijk platform van de regio Amersfoort. Concreet gaan de voorstellen over het faciliteren van fietsen rondom scholen, structurele verbetering van fietsinfrastructuur zoals slimme fietspaden, slimme wegwijzers en slimme verkeerslichten. Daarnaast zijn er voorstellen gedaan om in te zetten op een bewustwordingscampagne voor de fiets als goed alternatief voor de auto en tenslotte een aanbeveling om in gesprek te gaan met werkgevers en bedrijven om het fietsgebruik van medewerkers te vergroten.

Hoe nu verder?

De regio Amersfoort gaat aan de slag met de aanbevelingen vanuit de dialooggroepen.

Het komende jaar gaat de Regio op de dezelfde wijze, in de vorm van een dialoog, haar strategische koers bepalen voor de regio Amersfoort.

Regio Amersfoort is het samenwerkingsverband van de gemeenten Amersfoort, Baarn, Barneveld, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio