21.8 C
De Bilt

Restauratie van het oude Stadhuis in Wijk bij Duurstede van start

Op donderdag 19 mei jl. schonk wethouder Wil Kosterman de sleutel van het oude Stadhuis aan aannemer Schakel & Schrale. Dit geeft de start aan van de restauratie van het oude Stadhuis in Wijk bij Duurstede! De gemeenteraad ging op 22 februari 2022 akkoord met het extra bedrag van  € 195.000. Dat was nodig om de duurder geworden bouwmaterialen van te betalen.

Tegen de zomer van 2023 moet al het werk klaar zijn

Dan staat er aan de Markt een gerestaureerd, gemoderniseerd en duurzaam gemaakt Stadhuis. Daardoor is dit gebouw uit 1666 voorbereid op de toekomst. De verbouwing moet in het tweede kwartaal van 2023 klaar zijn. Daarna richten de huurders hun ruimten in. Midden 2023 is het verbouwde oude Stadhuis weer volop in gebruik.

Wie komen er in het oude Stadhuis?

Na de verbouwing keert de VVV als huurder op de begane grond terug. Een nieuwe huurder is Museum Dorestad. Die gebruikt straks vooral de tweede verdieping en de zolder. Tot die tijd heeft het museum haar verzameling opgeslagen in een school. Tijdens de verbouwing is de VVV tijdelijk gevestigd aan de Achterstraat 4.

Hoe ziet het gebouw er straks uit?

Na de verbouwing is het hele gebouw bereikbaar voor mensen die niet goed ter been zijn of die een rolstoel gebruiken. Er komt aan de achterkant van het gebouw een trappenhuis met een lift. Op de begane grond komen bezoekers via de nieuwe ingang binnen in de VVV. Hier kunnen zij een kaartje voor Museum Dorestad kopen. Dat doen zij bij de balie, die van de VVV en het museum samen is.

Hier is ook een ‘Zaal-voor-Allemaal’. Inwoners kunnen hier zelf tentoonstellingen inrichten over onderwerpen uit de geschiedenis. Daarna gaan de bezoekers naar de zolder. Daar starten zij met een tentoonstelling over de Romeinen. Het vervolg hierop is een spectaculaire voorstelling over Dorestad.

Tentoonstelling

Op de tweede verdieping vinden zij de centrale tentoonstelling over Dorestad en wisselexposities. Trouwen is weer mogelijk op de eerste verdieping in de vernieuwde trouwzaal. Ook heeft het oude Stadhuis hier een ruimte om te delen, bijvoorbeeld voor zaalverhuur of ontvangsten. Uiteindelijk eindigen de bezoekers van Museum Dorestad weer in de winkel van de VVV en het museum op de begane grond.

Wethouder Wil Kosterman is erg blij dat het nu toch gaat gebeuren

‘Dat de verbouwing nu is gestart, is goed nieuws!’ Dit zegt Wil Kosterman, wethouder Stadspromotie. ‘Dit wordt een publiekstrekker voor onze inwoners, scholen, toeristen en dagrecreanten. In hartje Wijk genieten zij straks van de rijke geschiedenis van het oude Dorestad. Het is zo fijn, dat het museum die volgend jaar eindelijk weer kan laten zien. En het oude Stadhuis brengt na de verbouwing meer levendigheid in het centrum van Wijk bij Duurstede. Deze plek nodigt straks nòg meer uit om er tijd door te brengen.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio