2.3 C
De Bilt

Scootmobielroute op de Utrechtse Heuvelrug

Utrechtse Heuvelrug – Op 25 mei 2021 start een pilot van 7 weken in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug met een nieuwe scootmobielroute. Aan de hand van een routebeschrijving is in een robuuste scootmobiel, Landgoed Ginkelduin en het Leersumse Veld van haar mooiste kant te beleven. De scootmobiel is uitgerust met een 5-wielconstructie voor extra stabiliteit en veiligheid, en de snelheid is afgesteld op wandeltempo.

Route met scootmobiel

De route is een initiatief van de werkgroep Toegankelijkheid van de Stichting Dorpsnetwerk Leersum, en is tot stand gekomen in samenwerking met Molecaten Park Landgoed Ginkelduin, Staatsbosbeheer en Vakcollege Maarsbergen. Met hulp van de werkgroep Landschapsbeheer van Dorp & Natuur Amerongen-Leersum en Wiegersma Boomverzorging is de route begaanbaar gemaakt voor de langzamere voertuigen. Als de pilot succesvol blijkt wordt deze route definitief aangeboden.

Specifiek uitgestippeld

Wandelroutes zijn niet altijd begaanbaar voor mensen met een stoelmobiel Of ze zijn net iets te lang om met een volle accu af te leggen. Projectleider Bob Hartog: “Met grote zorg en op basis van eigen ervaringen is deze route samengesteld. Er is rekening gehouden met de lengte, de begaanbaarheid van de weg en de mogelijkheid om met de scootmobiel ergens te pauzeren”. De route is 9 kilometer lang, maar ook in te korten tot circa 3 of 6 km.

Testperiode (25 mei – 12 juli)

Bij het startpunt op Landgoed Ginkelduin kan tijdens de pilot kosteloos een stoelmobiel geleend worden. De scootmobielen worden ter beschikking gesteld door het 5de Wiel B.V. in Eindhoven. Voor de uitleen wordt een uitleenovereenkomst getekend en een borg gevraagd. Bij de start wordt instructie voor het gebruik van de scootmobiel gegeven en een routebeschrijving verstrekt. Halverwege de route is in het weekend bij informatiecentrum De Veldschuur van Staatsbosbeheer een kopje koffie of thee verkrijgbaar. Hier is ook een aangepast toilet aanwezig. Voor openingstijden zie www.staatsbosbeheer.nl. Verder zijn er op de route geen sanitaire voorzieningen.

Evaluatieformulier

Over de bevindingen kan na afloop een evaluatieformulier worden ingevuld. Als de proefperiode succesvol verloopt, is voor deze route een scootmobiel permanent beschikbaar. Deze is door Wies van Birgelen uit Haarlem gedoneerd aan de werkgroep Toegankelijkheid van het Dorpsnetwerk Leersum en zal ook worden ingezet voor de ontwikkeling van andere scootmobielroutes in de mooie natuurgebieden in de gemeente Utrechtse Heuvelrug rond Leersum.

Informatie en reserveren

Voor meer informatie en reserveren van de scootmobiel kan contact worden opgenomen met de receptie van Landgoed Ginkelduin via landgoedginkelduin@molecaten.nl of telefonisch 0343-489999. Vragen over het informatiecentrum De Veldschuur of het Leersumse Veld kunnen worden gesteld aan de boswachter via c.koreman@staatsbosbeheer.nl. Voor overige routes voor mindervaliden is informatie te vinden op www.np-utrechtseheuvelrug.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio