16.2 C
De Bilt

Meer geld nodig voor sociaal cultureel centrum in Soesterberg

Het nieuwe sociaal cultureel centrum in Soesterberg gaat meer kosten dan verwacht. Dit komt vooral doordat bouwmaterialen en aannemers steeds duurder worden. Daardoor is het gereserveerde budget te laag. Maar het nieuwe centrum moet er wel snel komen. Soesterberg heeft lang genoeg gewacht, vinden burgemeester en wethouders. Na jaren van plannen maken, overleg en discussie in het dorp, verdient Soesterberg nu een nieuwe sociaal culturele ontmoetingsplek. Daarom vraagt het college de gemeenteraad om extra geld.

Sociaal Cultureel Centrum wordt duurder maar is belangrijk voor het dorp

In 2023 nam de gemeenteraad een besluit. Soesterberg krijgt een sociaal cultureel centrum aan het Den Berghplein. Op de begane grond van het appartementengebouw Den Bergh. Er is jaren gesproken met organisaties uit het dorp. Er zijn verschillende plekken in beeld geweest. Zoals nieuwbouw op het Den Berghplein. Of verbouwing van de Marechausseekazerne (die nog altijd in gebruik is door Defensie). De extra kosten voor het huidige plan zijn een tegenvaller. Maar het college wil Soesterberg niet nog langer laten wachten. Andere opties waren eerder niet haalbaar. Dat is nu nog zo. En de benedenverdieping van Den Bergh heeft veel voordelen.

Het nieuwe Sociaal cultureel centrum geeft Soesterberg een hart

Een plek voor en door het dorp. Een plek om elkaar te ontmoeten met een kopje koffie bij de activiteiten. Met activiteiten voor alle Soesterbergers. Van cursussen tot bewegingsactiviteiten, muzieklessen, een bibliotheek en activiteiten die Soesterbergers zelf nog bedenken en organiseren.

De samenwerkingspartners zetten hun eigen kwaliteiten optimaal in

De afgelopen maanden is niet alleen gekeken naar de verbouwing van het nieuwe Sociaal Cultureel Centrum. De partners kijken samen ook hoe ze alles het beste kunnen organiseren voor Soesterberg. De Soesterbergse stichting De Linde, KunstenHuis Idea, Stichting Welzijn Ouderen Soest (SWOS), het welzijnswerk van Stichting Balans en de gemeente. Ieder heeft zijn eigen kennis en kwaliteiten. De betrokkenheid van De Linde is belangrijk voor de verbinding met het dorp. Bijvoorbeeld om te regelen dat activiteiten die Soesterbergers zelf willen organiseren, terecht kunnen in hun nieuwe centrum. De expertise van de gemeente is belangrijk voor bijvoorbeeld het opdrachtgeverschap van de aannemer. KunstenHuis Idea voor het beheer en het organiseren van activiteiten. En ook SWOS en Balans organiseren activiteiten.

Het totale investeringsbudget komt uit op 2,2 miljoen

Dit was € 1.450.000. Op jaarbasis komt dat uit op ongeveer € 50.000 extra. Deze kostenstijging komt vooral doordat bouwmaterialen en uurloon duurder zijn geworden. Ook is er meer geld nodig om geluidsoverlast te voorkomen. En er zijn extra kosten voor het regelen van stroom. Door netcongestie kan Stedin pas in 2027 voor de normale stroomaansluiting zorgen. En tot die tijd is er een andere oplossing nodig.

Het nieuwe centrum moet uiterlijk 1 juli open

Het was de bedoeling dat het centrum in mei open zou gaan. Maar de extra verbouwingskosten zorgen voor vertraging. Uiterlijk 1 juli moet het nieuwe centrum open. Op die datum moet de bibliotheek – die in het nieuwe centrum komt – uit de Carolusschool. En dan verloopt het huurcontract van de SWOS in Soesterberg. Ook daarom wil het college vaart maken. Niet alleen om te zorgen dat Soesterberg er een sociaal cultureel centrum bij krijgt. Maar ook om te voorkomen dat deze voorzieningen mogelijk tijdelijk verdwijnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio