0.6 C
De Bilt

Soest heeft speelplekken rookvrij gemaakt

De gemeente Soest heeft alle speelplekken in Soest en Soesterberg rookvrij gemaakt. Net als andere gemeenten, de rijksoverheid en allerlei maatschappelijke organisaties streven we naar een rookvrije generatie in 2040.

Liesa van Aalst, wethouder gezondheid, is hier blij mee. “De kinderen van nu zijn in 2040 jongvolwassenen. Zíj zijn hopelijk de eerste rookvrije generatie. Een generatie die geen last heeft van alle gezondheidsrisico’s van roken. Níet roken is dan voor hen de normaalste zaak van de wereld. Om daarvoor te zorgen moeten zij nu – in hun kindertijd – zo min mogelijk te maken krijgen met roken. Wij gaan als gemeente niet over de thuisomgeving. Maar wel over de openbare ruimte. Daarom vind ik het belangrijk dat wij een norm stellen. En dan specifiek voor dat deel van de openbare ruimte waar veel kinderen zijn: op speelplekken rook je niet!”

Landelijke ambitie: rookvrije generatie

In 2021 startte de campagne voor een rookvrije generatie. Het doel is om de nieuwe generatie te beschermen en gezondheidsrisico’s voor onze kinderen te beperken. Dat is ook een doelstelling uit het Nationaal Preventieakkoord dat de Rijksoverheid samen met meer dan 70 maatschappelijke organisaties heeft gesloten.

Beschermen jeugd ook op speelplekken

Roken en meeroken zijn erg schadelijk is voor de gezondheid. Als kinderen anderen zien roken, lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken. Zien roken, doet roken. Door een rookvrije speelplek:

  • geven we kinderen het goede voorbeeld;
  • maken we roken minder normaal en aantrekkelijk voor kinderen;
  • voorkomen we het schadelijke meeroken;
  • bieden we iedereen een gezonde speelomgeving;
  • hebben we minder last van afval door sigarettenpeuken en –pakjes op het speelterrein.

Samen rookvrij spelen

Met borden of stoeptegels laat de gemeente zien dat een speelplek een rookvrij gebied is. – de speelplek zelf en de directe omgeving. Dat is eerder al bij 8 speelplekken: Beetzlaan, Valeriaanstraat, Rumpler-Aviatic, Weegbreestraat, Vinkenweg, Ruysdaillaan, Koperwiek en Kastanjelaan. Een lokale aannemer – BOS Bouw – heeft de afgelopen weken ook bij alle andere speelplekken borden en/of stoeptegels geplaatst. Daarmee lopen we in Soest vooruit op een landelijk rookverbod in onder andere speeltuinen vanaf 2025.

Door samen te zorgen dat er bij de speelplekken niet meer wordt gerookt, dragen we met zijn allen bij aan gezonde speelplekken en een rookvrije generatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio