14.4 C
De Bilt
vrijdag, 20 mei 2022

Stadscentrum Oudewater wordt openbare kruidentuin

Oudewater – Zelf een paar muntblaadjes afsnijden voor een heerlijke verse thee thuis? Of wat basilicum meenemen om ’s avond een Italiaanse schotel op smaak te brengen? Dat kan vanaf vandaag in het stadscentrum van Oudewater.

Er staan 10 kruidenbakken in het centrum. Daaruit mag iedereen gratis oogsten, zolang de voorraad strekt. De bakken zijn door vijf lokale horecabedrijven geadopteerd en zij gebruiken de kruiden om hun maaltijden mee op smaak te maken.

De bedoeling hiervan is om mensen bewust te maken van de producten die zij kopen in de supermarkt waarvan zij niet weten hoe ze groeien. Kruiden zijn natuurlijke smaakmakers en heel gezond. Burgemeester Pieter Verhoeve ziet nog meer positieve effecten: ,,Het idee van de eetbare stad past prima binnen de plannen om de binnenstad van Oudewater nog aantrekkelijker te maken. En het is natuurlijk ook een stukje bewustwording van echt voedsel en waarom dit goed voor je is.

Horeca

De vijf horecabedrijven die de kruidenbakken adopteerden zijn: Joia, Lumière, 3Keuken&Bar, Jillhouse en Hex. Zij verzorgen de kruiden, gebruiken ze voor hun gerechten, verstrekken informatie en helpen liefhebbers bij het oogsten. In de tien bakken (50×50 cm) vinden inwoners en bezoekers straks: munt, tijm, rozemarijn, lavendel, bieslook, peterselie, basilicum, rucola, maggi, hyssop, citroenmelisse en echte salie.

De officiële ingebruikname van de kruidenbakken neemt burgemeester Pieter Verhoeve voor zijn rekening. Dit gebeurd op dinsdag 18 juli om 13.30 uur op de Markt. Dat doet hij samen met vertegenwoordigers van de betrokken horecabedrijven. Buiten bij Jillhouse (Markt 3) staat een gedekte tafel. Daar kan iedereen een broodje komen proeven. De eerste 25 liefhebbers krijgen gratis een broodje met kruidengerechten.

Burgemeester Verhoeve legt uit: ,,Het gaat om een experiment. Als de kruiden op zijn, dan is het experiment ten einde en kijken we of we er volgend jaar een vervolg aan geven.’’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio