14.9 C
De Bilt

Startmoment voor Broedplaats De Smederij

Leusden – Op woensdag 7 maart 2018 gaf wethouder Jan Overweg het startschot voor Broedplaats De Smederij, om zo het moment te markeren dat de verschillende activiteiten inmiddels ook in het oude schoolgebouw op de Hoefijzer 18 plaatsvinden. Dat deed hij door een wegwijzer te onthullen. Huurders, vrijwilligers, organisaties en omwonenden waren aanwezig om dit startmoment te vieren.

Participatiebroedplaats

De gemeente Leusden besloot in het voorjaar van 2017 om in het voormalige gebouw van aan de Hoefijzer een zogenaamde ‘participatiebroedplaats’ te vestigen, met als doel om verschillende kleinschalige bedrijfjes en maatschappelijke voorzieningen (op het gebied van welzijn, zorg en dagbesteding) elkaar te laten inspireren en versterken. In november tekenden de eerste drie huurders al. Vanaf 7 maart 2018 is de algemene voorziening in de broedplaats gestart.

Wegwijzer voor bezoekers

Omdat er nogal wat verschillende organisaties in de Broedplaats zitten, heeft wethouder Overweg een wegwijzer onthuld, die alle nieuwe bezoekers naar de juiste plek moet leiden. Er is onder andere een inlooppunt aanwezig dat wordt verzorgd door Het Leger des Heils en Abrona. De twee organisaties zorgen ervoor dat zaken als gratis koffie eten, advies en zinvolle dagbesteding geregeld zijn.

Inloopmomenten

Binnenkort zijn er enkele inloopmomenten en starten enkele activiteiten, maar er is zeker ook ruimte voor andere activiteiten, afhankelijk van de vraag van de inwoner. “Het is de nieuwe ontmoetingsplek voor alle Leusdenaren. Voor een bakkie, een praatje, leuke activiteiten, een luisterend oor en gezelligheid. Voor jong en oud, dik en dun, zwart en wit, zwerver en koning!”, aldus Bonnie van Vugt van het Leger des Heils.

Activiteiten naar smederij

De activiteiten uit ‘t Binnenhuys (zoals de eetclub, klaverjasclub en de breiclub)  worden verplaatst naar De Smederij. En ook de bedrijven hebben er inmiddels hun draai gevonden. Eerder vestigden “huurders van eerste uur” Esther Blijleven van Blijleven Design, Yvonne Ruijs-Hofland van Yoga Centrum Leusden en Sandra Sijbrandij van Zen Centrum Eemland zich al hier. Inmiddels heeft zich Carmen Berends met een fysiopraktijk  hier bijgevoegd. En haar zussen Melissa en Anke starten er een schoonheidssalon voor pedicures en nagels. Op dit moment is er nog 1 ruimte te huur.

Zinvolle dagbesteding

Wethouder Jan Overweg: “De leegstaande locatie vormde de ideale locatie om een ideale opstap naar werk te realiseren. Fantastisch dat de Broedplaats De Smederij plek biedt aan kleine startende bedrijfjes en zinvolle dagbesteding lokaal en laagdrempelig organiseert.

Later officiële opening

Een officiële opening georganiseerd door de organisaties in De Smederij zal in de vorm van een open dag later in het jaar plaatsvinden, wanneer er meer bedrijven zich hebben gevestigd en hun weg kunnen vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio