21.1 C
De Bilt

Startvergunning aangevraagd voor onderzoek naar aardwarmte in gemeente De Bilt

Er is een startvergunning aangevraagd voor het zoeken naar aardwarmte in De Bilt. Energie Beheer Nederland (EBN) heeft daar een aanvraag voor ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Gemeente De Bilt heeft daar advies op gegeven, onder meer over veiligheid en communicatie met omwonenden. 

Voor de aanvraag van deze vergunning is een risicoanalyse gemaakt door EBN. Uit de analyse van EBN blijkt dat de onderzoeksboringen geen risico geven op aardbevingen, bodemstijging of -daling. Onder meer het Staatstoezicht op de Mijnen en TNO beoordelen deze aanvraag. 

Zoektocht naar aardwarmte

Er wordt in onze gemeente gezocht naar mogelijkheden om aardwarmte te gebruiken voor verwarming van woningen. Aardwarmte is een duurzame manier van verwarmen en de ondergrond in onze regio is er mogelijk goed geschikt voor. Er wordt nu gekeken naar een locatie in gemeente De Bilt, vlakbij de wijk Brugakker in Zeist, en een locatie aan de Utrechtseweg nabij het tuincentrum. 

Tijdelijke onderzoeksboring

Het gaat hier om een onderzoekslocatie: er wordt alleen gekeken of en hoe warmte hier gebruikt kan worden. Met die kennis kan later, mogelijk een andere plek, warmte daadwerkelijk worden opgepompt. Een particuliere initiatiefnemer kan dan in de toekomst mogelijk een productielocatie realiseren.

Startvergunning

EBN moet, na de startvergunning, een omgevingsvergunning bij gemeente De Bilt aanvragen. Het college heeft daarin alvast aangegeven dat overleg en participatie met omwonenden van groot belang is om overlast voor inwoners van De Bilt en Zeist zoveel mogelijk te beperken. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio