23.7 C
De Bilt

Stichting Laat Woerden Niet Zakken teleurgesteld in nieuw gaswinningsplan van Vermilion

De Stichting Laat Woerden Niet Zakken is niet verrast maar wel teleurgesteld dat Vermilion concrete stappen zet om naar gas en olie te gaan boren onder Woerden. De Stichting is voorbereid op het bestrijden van de schadelijke plannen van Vermilion en zal namens inwoners en ondernemers een niet-aflatend verzet voeren. Daarmee bereiken we het veiligstellen van een leefbare omgeving voor toekomstige generaties en tegelijkertijd het versnellen van duurzame energiebronnen.

Stichting Laat Woerden Niet Zakken

In 2015, zeven jaar geleden, liet Vermilion haar eerste proefballon op tijdens een presentatie in een drukbezochte Kruiskerk. Maar kreeg ‘nee’ te horen van de toenmalig Minister Kamp van EZK omdat het plan niet voldeed aan de eisen. Met de huidige Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten van D66 ziet de Stichting een gesprekspartner die duurzaamheid in de politieke genen heeft en overeenkomstig moet handelen op advies van de Nationale Ombudsman: er is lokaal en regionaal geen enkel draagvlak voor gaswinning, maar wel voor duurzame energiebronnen. ‘Ga dat gesprek aan’ schreef de Nationale Ombudsman na zijn bezoek aan Woerden in 2017 aan de Minister.

Vermilion wil na 7 jaar weer gas gaan boren

Namens het bestuur van de Stichting licht voorzitter Elias Bom toe: ‘De afgelopen jaren hebben wij met gemeentes, provincies en landelijke actiegroepen succesvol actiegevoerd. Nu Vermilion na 7 jaar weer concrete plannen heeft voor boringen onder Woerden, zullen wij al onze kennis, netwerk en middelen inzetten ter bescherming van onze leefomgeving voor toekomstige generaties’.

Geen oplossing

De plannen van Vermilion hebben – als het ondanks verzet lukt – minimaal twee jaar nodig om goedgekeurd te worden. En dan is er nog niet geboord. De gaswinning onder Woerden is dus geen oplossing voor de huidige geopolitieke problemen van 2022. En zijn ook geen vervanging van Russisch gas op de korte termijn (2025-ev). De vergunning van Papekop loopt nog tot 2031. Het oppompen van meer gas uit alle kleine velden – van Waalwijk, Woerden tot Wapse- is ook geen oplossing voor onze gasafhankelijkheid.

De oplossing voor de korte termijn is om nu met de hoogste urgentie te besparen en tegelijkertijd voor de lange termijn duurzame en hernieuwbare energiebronnen te realiseren. Deze transitie sluimert al een aantal jaren, maar zal nu in de allerhoogste versnelling moeten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio