5 C
De Bilt

Wordt een terugwinnaar in Woudenberg

Woudenberg – Een terugwinnaar. Dat ben je als je grondstoffen terugwint uit afval. Op zaterdag 29 augustus staat gemeente Woudenberg samen met ROVA op de markt met het Terugwinnaars-afvalscheidingsspel. Het doel van het spel is inwoners bewustmaken van het belang van het goed scheiden van (pmd)-afval.

Prijzenpot

Deelnemers maken bovendien kans op een mooi pakket vol duurzame producten aangeboden door de winkeliers uit Woudenberg. Bij de actiestand voor het Cultuurhuis kunnen inwoners ook terecht voor tips en tops. Degenen die enthousiast zijn kunnen zich hier ook direct aanmelden als ambassadeur voor Terugwinnaars en zo samen met de gemeente en ROVA de strijd aangaan om in Woudenberg afval nog beter te scheiden.

Terugwinnaar

De markactie wordt gehouden aan de vooravond van de wijkaanpak van de campagne Terugwinnaars, een samenwerking tussen de gemeente Woudenberg en ROVA. In eerste instantie richt de campagne zich  op de wijken Nico Bergsteijn en Westerwoud. Rond september gaat ROVA deze wijken in. Onder meer met een voorloper en afvalcoaches die voorlichting verzorgen. Uit ervaringen van andere gemeenten blijkt dat dit leidt tot betere afvalscheiding.

Op een eenvoudige manier winst halen uit afval

Woudenberg is een van de eerste vier ROVA-gemeenten die aan de slag gaat met deze aanpak. Wethouder Pieter de Kruif: “Op een betrekkelijk eenvoudige manier valt winst te halen uit ons afval. Een groot deel van ons afval bestaat namelijk uit herbruikbare grondstoffen. Hoewel het scheiden van afval in Woudenberg al redelijk goed gaat, zien we wel een toenemende vervuiling in de grondstoffen pmd (Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons), gft (Groente-, fruit,- en tuinafval) en textiel. Dat, in combinatie met de hoge kosten voor de verbranding van restafval, maakt dat wij samen met ROVA zijn gestart met de campagne Terugwinnaars.” 

Ambassadeurs spelen een belangrijke rol in de campagne

Door ideeën en wensen met elkaar te delen en andere inwoners te motiveren kan in Woudenberg nog beter afval gescheiden worden. Ook de inzet van voorlichtingsbijeenkomsten in de wijk, een informatiekraam op de markt en afvalscheidingsspellen moeten hieraan bijdragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio