5.3 C
De Bilt

Tips voor GFT-afvalscheiding in de zomer

Rhenen – Koffieprut, appelschillen, etensresten, uitgebloeide tulpen: een flink deel van ons afval is Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT-afval). Het is goed om het gescheiden in te leveren. Want van GFT-afval kan compost en biogas gemaakt worden. Vooral in de zomer kunt u last krijgen van stank en ongedierte bij uw GFT-bak. Hierbij een aantal nuttige tips om dat zoveel mogelijk te voorkomen.

Leg een krant of lege eierdoos op de bodem

Zo voorkomt u dat het GFT-afval aan de bodem van de GFT-container plakt. Laat het keukenafval zoveel mogelijk uitlekken voordat u het in de GFT-container gooit. Verpak etensresten die snel bederven of gaan stinken, zoals vlees of vis, in een krant.

Zet de bak in de schaduw en laat de deksel een stukje open

Plaats de kliko als het kan op een koele plek in de schaduw. Hiermee beperkt u onaangename luchtjes in de GFT-bak. Zorg ervoor dat de bak altijd een klein stukje open blijft. Bijvoorbeeld met een stukje hout tussen het deksel en de bak. Hoe meer het gft kan doorluchten, hoe minder het gaat ruiken. Maak de geleegde bak regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep.

Mottenballen of een handje zout bij GFT-afval

Hang mottenballen in de bak, bijvoorbeeld in een panty of oude sok, vastgemaakt aan het handvat. De geur van mottenballen houdt vliegen op afstand. Last van maden? Leg af en toe een tak klimop in uw GFT-bak. Dit is giftig voor maden. Ook een handje zout of kalk in de bak zorgt ervoor dat maden uitdrogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio