9.8 C
De Bilt

Toename Eikenprocessierups in Zeist

Zeist – Ook dit jaar maakt de Eikenprocessierups weer zijn opmars in Zeist. Dit keer is de rups in grote aantallen en op veel meer plekken aanwezig. Dit is niet alleen in Zeist zo, maar in het hele land blijkt er een toename van de Eikenprocessierups.

Wat doet de Eikenprocessierups?

De rups kan voor gezondheid problemen zorgen bij mens en dier. De processierups laten zogenoemde brandharen los die voor jeuk en huiduitslag kunnen zorgen. Daarbij zorgen de haartjes voor irritatie van de luchtwegen en ogen.

Bestrijding

De rupsennesten zitten vaak op de stam. De nesten worden verwijderd door ze weg te zuigen. Dit is de meest veilige methode waarbij geen haartjes vrijkomen. Normaal gesproken is de bestrijding van de rups in Zeist geen probleem, maar ondanks de inzet van alle beschikbare capaciteit, lukt het de gemeente dit seizoen niet om alle rupsennesten op tijd weg te krijgen. De gemeente geeft prioriteit aan plekken waar veel mensen en kinderen met grote regelmaat komen, zoals speeltuinen, fietsen en voetpaden.

Wat kunt u doen?

Mocht u de aanwezigheid van de processierups op een locatie willen melden, houdt u dan rekening met de wachttijd voor deze uitzonderlijke situatie. Het advies is om plekken te mijden waar de eikenprocessierups veelvoudig aanwezig is en kinderen niet meer in de omgeving van de besmette bomen te laten spelen.

Voor meer informatie, kijk op www.zeist.nl/eikenprocessierups

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio