8.8 C
De Bilt
dinsdag, 21 maart 2023

Troostboom met berichten voor troost, verbinding en inspiratie siert het stadhuis

IJsselstein De campagne troostboom is door bezoekers van verzorgingstehuizen, religieuze instellingen en de bibliotheek als hartverwarmend ontvangen. Deze coronaperiode vraagt veel van inwoners en organisaties. Er zijn ons dierbaren ontvallen en iedereen heeft het op zijn/haar eigen manier zwaar door de corona-maatregelen. Bewoners, bezoekers en medewerkers voelden zich gesteund door het initiatief en het bracht hen weer een stapje dichter bij elkaar.

Troostboom

Een maand lang stonden op acht locaties in de stad houten bomen, met kaartjes waar mensen een woord van troost, sterkte, dank, solidariteit of inspiratie op konden schrijven. De bomen stonden in de kerken, de moskee, de woon- en zorgcentra en de bibliotheek. Alle ruim 400 boodschappen zijn nu gebundeld in één grote troostboom in de hal van het stadhuis. Deze troostboom blijft langere tijd staan en er kunnen nog steeds wensen ingehangen worden.  De boom wordt hiermee steeds voller.

Samenwerking diverse partijen

Het initiatief voor de campagne troostboom is ontstaan vanuit de gemeente in samenwerking met diverse partijen. Een voorbereidingsgroep, bestaande uit Dhr. Nico Beekman (IKO), Mevr. Jantine Huizing (Mevrouw Klein Sprokkelhorst), Dhr. Robert Landsman (uitvaartverzorger) en dhr. Jos Pel (gemeenteraad) werkten samen met de gemeente aan de opzet voor de campagne.

De campagne is uitgevoerd in samenwerking met mensen van de Moskee Al Taoba, de Ontmoetingkerk, de Oude Nicolaaskerk, de Nicolaasbasiliek, de woon en zorgcentra Ewoud, Isselwaerde en Mariënstein en Bibliotheek Lek en IJssel.

Begin september zijn de labels met wensen van de bomen bij de verschillende locaties opgehaald, en verzameld in een grote boom, die nu in de hal van het stadhuis prijkt.

In een bescheiden sessie heeft Burgemeester van Domburg alle betrokkenen bedankt voor hun inzet bij deze campagne, en sterkte gewenst voor de komende tijd.

Toch ook positieve veranderingen en initiatieven

Met de betrokkenen is gesproken over hun ervaringen met de troostboom en over de veranderingen die corona in gang heeft gezet. Gelukkig bleken er door allerhande genoodzaakte online aanpassingen ook positieve veranderingen en nieuwe initiatieven te zijn.

Zo wordt genoemd dat vergaderingen online beter bezocht werden en ook een goede opbrengst leverden. Waren diensten van kerken vaak veelal online te volgen en had men de gelegenheid om online boeken te reserveren en een dag later op te halen in de eerste afhaalbibliotheek van Nederland, bibliotheek Lek en IJssel.

Een vrijwilligster uit de moskee en ook werkzaam op een middelbare school heeft gemerkt dat kinderen beter zijn gaan lezen. Er is namelijk thuis door ouders, verzorgers en familie veel aandacht besteed aan het begeleiden van de kinderen en aan het maken van het huiswerk. Dat vertaalt zich nu naar een hoger niveau van sommige leerlingen. Een opa uit het gezelschap meldde dat de kleinkinderen ook snel door hadden hoe het thuis werkte: “Opa, mag ik vroeg op de dag met u mijn huiswerk voorbereiden, dan ben ik ook weer vroeg vrij en kan ik buiten spelen’.

In de afsluiting kwam ook naar voren dat we veel van ons uitkijken om weer naar het werk te gaan of bijvoorbeeld voorstellingen te kunnen bijwonen. “Muziek doet een mens zo goed”, aldus evenementenorganisator Mevrouw Klein Sprokkelhorst. Burgemeester van Domburg merkte daarbij op dat corona helaas nog niet onder controle is en we allemaal waakzaam moeten zijn. En de corona-maatregelen moeten blijven naleven. Daarom is IJsselstein samen met de veiligheidsregio Utrecht een vervolgcampagne begonnen onder de naam: IJsselstein Hou Vol!

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio