21.7 C
De Bilt

Unieke veegmachine op groene waterstof in Utrecht

Utrecht – Sinds gisteren maakt ’s werelds allereerste veegmachine met een waterstof-brandstofcel de straten in de Utrechtse binnenstad schoon. De veegmachine wordt 100% aangedreven door groene waterstof, zonder uitstoot van CO2 of andere schadelijke stoffen. De veegmachine is geschikt voor inzet op de Utrechtse werven, waar een aslastbeperking geldt van 2 ton.

Niet meer tanken, maar de tank zelf wisselen

De brandstofcel gebruikt waterstof en zuurstof voor het opwekken van energie om met de machine te rijden en te vegen, waarna er slechts een klein beetje waterdamp uit de uitlaat komt. Met de nieuwe veegmachine introduceren we gelijk een waterstof wisselfles systeem (H2 pod). Hierdoor besparen we de aanschaf van een kostbaar tanksysteem, want de H2 pod is flexibel en biedt de mogelijkheid om de lege waterstof wisselfles snel en veilig om te wisselen voor een volle waterstof wisselfles, waar en wanneer we dit willen.

Wethouder Diepeveen (openbare ruimte) is blij met de nieuwe machine: ‘Geweldig, dat we nu voor de dagelijkse reiniging van de binnenstad, waaronder voor de unieke werven, een schone, groene en duurzame techniek kunnen inzetten. Zo zetten we ook een innovatieve stap in het verduurzamen van ons wagenpark.’

Brede introductiecampagne veegmachine

De nieuwe machine is onderdeel van een introductiecampagne, waar verschillende partijen bij betrokken zijn. Zo heeft ook Amsterdam de beschikking over een veegmachine met een waterstof-brandstofcel. Green Machines is de fabrikant en in samenwerking met Van Campen Ecotechniek, Holthausen Clean Technology, Clean Mat Truckverhuur B.V. en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN), is het een gezamenlijk project om in de praktijk de voordelen van waterstof te ervaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio