12.1 C
De Bilt

Utrechts Landschap legt mountainbike-verbinding aan in Birkhoven

In de maanden augustus en september 2023 voert Utrechts Landschap werkzaamheden uit in natuurgebied Birkhoven nabij Amersfoort. In het gebied fietsen mountainbikers regelmatig over sluip- en wandelpaden om de mountainbikeroute in Soest te bereiken. Een klein deel van Birkhoven wordt nu heringericht, zodat wandelaars, fietsers, ruiters en mountainbikers veilig naast elkaar kunnen recreëren. Naar verwachting zijn de werkzaamheden medio september afgerond.

Toenemende drukte

Al een paar jaar zien we een toename van mountainbikers die de wandel- en fietspaden in Birkhoven gebruiken. Geregeld worden sluippaden en wandelpaden gebruikt om de mountainbikeroute in Soest te bereiken. Dit veroorzaakt gevaarlijke situaties en leidt tot ergernis bij wandelaars.

Mountainbike-verbinding

Utrechts Landschap legt nu een verbinding aan voor mountainbikers. Het tracé verbindt het parkeerterrein van Birkhoven met het fietspad Amersfoort-Utrecht. In een steeds drukker bos is het scheiden van wandel-, fiets-, en mountainbikepaden een oplossing om de veiligheid van alle bezoekersgroepen te waarborgen en overlast weg te nemen. De paden van de aangegeven wandelroute door Birkhoven en het hondenlosloopgebied blijven ongewijzigd.

Bestaande en nieuwe paden

Voor de aanleg van de verbinding wordt een klein deel van een wandelpad langs het dierenpark gebruikt. Dit pad is daarom niet meer toegankelijk voor wandelaars. Ook de toegangspaden naar het nieuwe mountainbike-pad worden afgesloten voor wandelaars, zodat we gevaarlijke situaties voorkomen. Bij de herindeling maken we zoveel mogelijk gebruik van bestaande paden. Daarnaast worden enkele nieuwe paden aangelegd om de verbinding te realiseren.

In overleg met omgeving en gebruikers

Voor de werkzaamheden is een uitgebreid ecologisch onderzoek gedaan. Er worden geen bomen geveld voor de aanleg van nieuwe paden. De herinrichting is in overleg met de omgeving en gebruikers van Birkhoven vormgegeven. De werkzaamheden zijn naar verwachting medio september 2023 afgerond.

Over Utrechts Landschap

Utrechts Landschap beschermt al ruim 95 jaar natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. We kopen natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties.

De natuurorganisatie beheert inmiddels ruim 5.800 hectare natuur, 25 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden. De meeste gebieden en monumenten zijn open voor publiek. Ons werk is mogelijk dankzij de steun van 36.000 donateurs (Beschermers), ruim 750 vrijwilligers en 81 bedrijfsvrienden. Wilt u meedoen of meegenieten? Kijk op www.utrechtslandschap.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio