13.8 C
De Bilt

Utrechtse gemeenten en Zilveren Kruis slaan handen ineen

Vijf Utrechtse gemeenten gaan komende drie jaar intensief samenwerken met Zilveren Kruis. Zo kunnen mensen snel en gemakkelijk naar de juiste plek verwezen worden voor zorg en ondersteuning. Door effectievere inzet van mensen en middelen wordt de kwaliteit van zorg vergroot. De samenwerkingsafspraken gelden voor de geestelijke gezondheidszorg, jeugd, preventie en ouderen. Partijen vinden elkaar in het regionale netwerk ‘Zuid Oost Utrecht Verbonden’ en coördineren zo de uitvoering.

Goede zorg en ondersteuning verlenen

Het organiseren van goede zorg en ondersteuning is de laatste jaren steeds complexer geworden. De vijf Utrechtse gemeenten (De Bilt, Wijk bij Duurstede, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en Zeist) zien net als Zilveren Kruis de vraag naar zorg en ondersteuning toenemen. Daardoor loopt ook het personeelstekort op. Om inwoners toch kwalitatieve zorg en ondersteuning te blijven leveren slaan deze partijen de handen nu ineen.

Zilveren Kruis verheugd met afspraken

Marti Paardekooper, senior manager Langdurige Zorg bij Zilveren Kruis: “Ik ben zeer verheugd met de afspraken die in de regio Zuid Oost Utrecht zijn gemaakt. Het geeft invulling aan onze gezamenlijke verantwoordelijkheid en toont de betrokkenheid van partners in het veld.” Ook de vijf wethouders juichen de met Zilveren Kruis gemaakt afspraken, die ten goede komen van onze inwoners, toe.

Concrete afspraken

Voor mensen met psychische klachten gaan partijen in het veld zoals zorgaanbieders, huisartsen en ervaringsdeskundigen op wijk- en buurtniveau met elkaar samenwerken. Zo kan ook bij herstel ondersteuning in de thuissituatie geboden worden. Voor jongeren gaan partijen samenwerken om de overgang naar volwassenheid soepel te laten verlopen, in het bijzonder voor jongeren met psychische en lichamelijke problemen.

Ook preventie

Op het gebied van preventie wordt samengewerkt rond obesitas, stoppen met roken en valpreventie. Er wordt ingezet op de Gecombineerde Leefstijl Interventie; een programma waarbij volwassenen werken aan hun leefstijl, gezonder eten en gedragsverandering. De nieuwe samenwerking zal zich daarnaast richten op goede netwerkzorg voor (kwetsbare) ouderen, zoals dementie en afspraken over voldoende (verpleeghuis) zorg en huisvesting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio