17.7 C
De Bilt

Utrechtse molens open op Nationale Molendagen 11 en 12 mei

Utrecht – Benieuwd hoe een poldermolen onze voeten drooghoudt, of hoe een korenmolen graan maalt? Tijdens de Nationale Molendagen op 11 en 12 mei staan molenaars van Utrechts Landschap klaar om hun bezoekers te laten genieten van dit oer-Hollandse levende monument.

Feestelijkheden Molens Oog in ’t Zeil en de Hoop

In de provincie Utrecht staan veertig molens, waarvan Utrechts Landschap er 23 in beheer heeft. Elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Er zijn veel enthousiaste vrijwilligers actief in molenland. Tijdens Nationale Molendagen delen deze vrijwilligers graag hun passie. Er zijn rondleidingen door de molenaars en kinderactiviteiten. Molen Oog in ’t Zeil en Molen de Hoop worden op 11 mei na een periode van werkzaamheden feestelijk in gebruik genomen. Bekijk hieronder meer informatie per molen.

 • Molen Oog in ‘t Zeil is open op 11 en 12 mei.

Op zaterdag 11 mei om 14.00 uur wordt de molen na tweeënhalf jaar stilstand weer feestelijk in gebruik genomen. De kinderen van de Carolusschool zullen de vang lichten, waarmee het vernieuwde wiekenkruis weer in beweging zal komen.

 • Molen de Hoop wordt op zaterdag 11 mei ook weer feestelijk in gebruik genomen.

De burgemeester van Stichtse Vecht komt de vang lichten. Er zijn activiteiten en er worden pannenkoeken of wafels gebakken.
–     De Spengense Molen is open op 11 mei en mag na twee jaar stilstand weer draaien.

 • De Veenmolen is zaterdag 11 mei geopend.

Er zijn rondleidingen door de molenaars, bezoekers kunnen pannenkoekjes, kniepertjes en kruidkoek proeven. Kinderen kunnen geschminkt worden.

 • Molen Geesina is open op 11 mei en er worden heerlijke pannenkoeken gebakken.
 • Molen Maallust in Amerongen is open op 11 mei.

’s Middags speelt er een fanfareorkest.

 • De Kockengense Molen is op 11 mei te bezoeken.
 • De Kortrijkse Molen draait op 11 en 12 mei en is open voor bezoekers mei.

Bezoekers die om 10.00 uur bij de molen aanwezig zijn mogen de molenaar helpen met het klaarmaken van de molen om te draaien.

 • De Westveense Molen is alleen op zaterdag 11 mei open.

Om 10:00 uur gaan de molenaars kruien, smeren en opzeilen. Vroege vogels mogen meehelpen. Bij voldoende wind en water wordt er gemaald.

 • De Oostzijdse Molen is open voor bezoekers op 12 mei.

De molen kan nog niet draaien. Er zijn rondleidingen en de koffie staat klaar.

 • De Loenderveense Molen is op zaterdag 11 mei open en te bezichtigen, er worden rondleidingen gegeven.
 • De poldermolens van Buitenweg en Westbroek zijn op beide dagen te bezoeken

Bezoekers hoeven zich niet aan te melden. De meest actuele informatie staat op de website in de activiteitenkalender: utrechtslandschap.nl/agenda11en12mei

Over Utrechts Landschap

Utrechts Landschap beschermt natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. Al bijna 100 jaar kopen we natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties. We beheren ruim 5.800 hectare natuur en bijzonder erfgoed, waaronder meer dan 20 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot, militair erfgoed en Steenfabriek Bosscherwaarden.

Natuur is onmisbaar voor ons leven op aarde. Wij zijn natuur. Als we de natuur geen stem geven in deze snelle wereld, verliest ze haar kracht. Daarom neemt Utrechts Landschap verantwoordelijkheid. We maken keuzes voor de lange termijn en bewaren de rust. We kopen natuur en erfgoed aan, beheren het op een duurzame manier en vertellen ons verhaal.

Samen met vrijwilligers, Beschermers en iedereen die ons doel steunt, zorgen we voor meer natuur in de provincie Utrecht. Doet u mee? Kijk op www.utrechtslandschap.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio