14.8 C
De Bilt

Vanaf april: ophalen grofvuil kost 10 euro

Zeist – Vanaf april krijgen Inwoners van de gemeente Zeist die grofvuil willen laten ophalen, daarvoor 10 euro in rekening gebracht. Doel van deze maatregel is een betere afvalscheiding en meer hergebruik van waardevolle grondstoffen. Inwoners die zelf afval wegbrengen naar het Recyclingstation aan de Zandbergerlaan 2, hoeven niets te betalen.

 In grofvuil dat wordt opgehaald, zijn alle soorten afval vermengd. Daarom moet het als restafval worden verbrand. Dat is slecht voor het milieu en zonde van de waardevolle grondstoffen waar dat grof vuil uit bestaat. Grofvuil kan wél goed worden gescheiden als mensen het afval zelf wegbrengen naar het Recyclingstation (Zandbergenlaan 2 in Huis ter Heide). Men kan het afval in 20 verschillende soorten scheiden, waarna het wordt hergebruikt in allerlei producten en toepassingen.

Ophaalrondes in maart

Inwoners die zich de komende dagen bij Reinigingsdienst Midden Nederland (RMN) melden voor het laten ophalen van grofvuil in maart, kunnen dat nog gratis laten doen. Maar zodra de ophaalrondes van maart zijn ‘volgeboekt’, wordt het ophalen van het grofvuil van deze inwoners ingepland voor de ophaalrondes van april, en dan worden kosten in rekening gebracht.

Ophalen tegen betaling

Inwoners die vanaf april grofvuil thuis willen laten ophalen, hebben dus nog steeds die mogelijkheid. Maar door hen daarvoor te laten betalen, hoopt de gemeente een drempel op te werpen. Met als doel dat meer mensen hun grofvuil (gratis) afleveren bij het Recyclingstation, waar het goed kan worden gescheiden. Om het wegbrengen makkelijker te maken is op het Recyclingstation een gratis leenaanhanger aanwezig.

RMN haalt het grofvuil in Zeist op. Een inwoner die grofvuil wil laten ophalen, kan een afspraak maken met RMN via 0900 6039222 of via info@rmn.nl.

RMN geeft aan op welke ochtend of middag het grofvuil wordt opgehaald. De inwoner wordt vanaf april verwacht zelf thuis te zijn, zodat de medewerker aan de deur kan afrekenen met behulp van een mobiel pinapparaat. Er kan alleen op die manier betaald worden.

Recyclingstation

Recyclingstation Zeist ligt aan de Zandbergenlaan 2 in Huis ter Heide. Het station is geopend op dinsdag tot en met  vrijdag van 8.30 – 12.00 uur en van 12.30 tot 16.00 uur. Op zaterdag is het station open van 9.00 tot 16.00 uur.

Snoeihout wordt overigens vier keer per jaar gratis door de RMN opgehaald. De ophaalrondes vinden plaats in maart, april, oktober en november. U kunt uw snoeihout aanmelden bij RMN.

 

De gemeenteraad heeft in 2016 besloten tot het invoeren van een tarief voor het ophalen van grofvuil.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio