8.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 maart 2023

Veteranen Lopikerwaard presenteren boek met veteranenverhalen

Woerden – Op donderdag 8 april presenteerde de Stichting Veteranen Lopikerwaard het boek “Verhalen van Veteranen uit de Lopikerwaard”. In dit boek vertellen negentien veteranen hun verhaal. Vroeger militair geweest, of nog steeds. Negentien veteranen uit Woerden, IJsselstein, Montfoort, Oudewater en Lopik. De oudste is 93 jaar oud, de jongste 34.

Otto Beaujon interviewde veteranen

Journalist Otto Beaujon interviewde hen. Ze zijn op vredesmissie geweest, of in een oorlog, of het schemergebied daartussen. Verhalen uit Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea, Libanon, de Golfoorlog, Bosnië, Irak, Afghanistan en Mali. Openhartig vertellen ze over hun ervaringen. Over hoe ze er nu op terug kijken. Maar ook over wat het met hen gedaan heeft. Meerderen van hen dragen nog dagelijks de sporen met zich mee.

Eerbetoon

Het boekje is een eerbetoon aan deze negentien, maar ook aan alle andere veteranen uit de Lopikerwaard die zich ingezet hebben voor vrede en veiligheid. De Stichting Veteranen Lopikerwaard heeft het jubileumjaar “75 jaar vrijheid” aangegrepen om dit boekje uit te geven.

Overhandiging eerste boekje

Het eerste boekje werd uitgereikt aan de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, Hans Oosters, en aan de Inspecteur der Veteranen, luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang. Ook de burgemeesters van Woerden, Lopik, Oudewater, Montfoort en IJsselstein, allen ambassadeurs van de Stichting Veteranen Lopikerwaard, krijgen het boekje overhandigd.

Op maandag 12 april a.s. zal burgemeester Victor Molkenboer een exemplaar in ontvangst nemen:

  • Locatie: Basisschool de Wegwijzer, Essenlaan 1, Woerden
  • Tijd: 09.30 uur

Gastlessen en voucher voor veteranen

In de periode tot aan 5 mei 2021 zal op een groot aantal basisscholen in de Lopikerwaard een gastles door een veteraan worden gegeven, waarbij de boekjes aan de groep 8 leerlingen worden uitgereikt.  En alle veteranen wonende in één van de vijf gemeenten zullen binnenkort met de post een voucher ontvangen die zij kunnen inwisselen voor het boekje in een plaatselijke boekenwinkel.

Het boekje kon tot stand worden gebracht dankzij bijdragen van het VSB Fonds Woerden, het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg), Rabobank Utrechtse Waarden e.o. en Kiremko B.V.

Belangstellenden kunnen het boekje bestellen via www.veteranen-lopikerwaard.nl of bij de lokale boekhandels in Oudewater, IJsselstein, Woerden, Montfoort en Lopik.

Over de Stichting Veteranen Lopikerwaard

De Stichting Veteranen Lopikerwaard heeft onder meer als doel het bewerkstelligen van maatschappelijke waardering voor de positie van veteranen en het bevorderen van het onderling contact tussen veteranen.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio